Zdravlje

Zdravlje

Ni Victoria Beckham više ne nosi potpetice: što one čine vašem tijelu?

Foto: Shutterstock

Zbog potpetica, noge izgledaju izduženije, stražnjica je istaknuta, a zbog toga svega – žene se osjećaju samopouzdanije i moćnije. No, znate li kako potpetice utječu na vaše zdravlje?

Za 2016., Victoria Beckham je donijela pravu odluku ili je bila primorana napraviti istu. Naime, Victoria je vrlo poznata po svojoj izjavi iz 2008. godine da se ne može koncentrirati u ravnim cipelama, pa je njena pojava početkom ove godine upravo u tenisicima i ravnim cipelama bio pravi šok.

41-godišnjakinja je rekla kako više jednostavno ne može hodati u potpeticama, barem dok radi. Na crvenim tepihu i dalje planira prošetati u potpeticama, ali će svoj dizajnerski posao od sada obavljati u jednako modernim tenisicama i balerinkama.

Ako je poznata Spiceica odlučila prestati hodati u potpeticama, možete biti sigurni da svakodnevno i dugotrajno nošenje potpetica nije najbolji odabir. Iako one naglašavaju ženstvenost, također mogu imati teže posljedice za stopala, noge i leđa.

 • Dok nosimo potpetice, prsa su izbočenija.

 • Također je lumbalni dio kralježnice izbočeniji te su tako kukovi i kralježnica van uobičajenog poravnanja. Zbog toga može doći do bolnih leđa, kao i do prevelikog naprezanja mišića.

 • Umjesto da je raspoređena tjelesna težina po cijelom stopalu, pritisak se vrši na prednji dio stopala.

 • Zbog pritisaka na stopalima i nožnim prstima, naginjete se prema naprijed te se pokušavate ispraviti prema nazad – zapravo se tako stvara stav zbog kojeg može doći do problema s koljenima, kukovima i leđima.

 • Pojačan je pritisak na koljena.

 • Svakodnevno nošenje potpetica dugi niz godina može uzrokovati tanjenje mišića listova, dok se tetive mogu povećati.

 • Može doći do foraminalne stenoze, najčešćeg oblika spinalne stenoze koji se najčešće događa na najnižoj lumbalnoj razini kralježnice, a do nje dolazi zbog pritiska na korijen živca.

Problemi sa stopalima

Što je peta potpetice veća, to je pritisak na prednji dio stopala veći. Njihovo svakodnevno i dugotrajno nošenje, zasigurno će rezultirati promjenom anatomije stopala, a prvi znakovi da previše nosite potpetice su urasli nokti, a tijekom toga se čini nepopravljiva štetu tetivama u stopalu.

Osim toga, može doći do oštećenja živaca i oteklina, a mogu se pojaviti čukalj (Hallux valgus), kao i Mortonova metatarzalgija, odnosno boli u prednjem dijelu stopala pri nekoj aktivnosti. Ova je bol vrlo često povezana s nošenjem potpetica, a može doći i do deformacije prednjeg dijela stopala. Razlog je prilično jasan, potpetice svojim oblikom ne odgovaraju anatomiji stopala, odnosno naše se stopalo oblikuje prema obliku potpetice.

Kako odabrati potpetice koje vam neće naštetiti?

 • Nosite niže potpetice kako ne bi naštetili svojem stopalu
 • Birajte potpetice s debljom petom jer vam one daju veću stabilnost i bolji oslonac
 • Kada nosite potpetice, pokušajte se uspravno držati kako ne bi naštetili leđima
 • Nemojte iz dana u dan nositi potpetice – pogotovo ako vam nisu ugodne
 • Nemojte potpuno izbjegavati nositi ravne cipele – stopala i tijelo vam trebaju odmor, ne morate ga svakodnevno mučiti
 • Ne kupujte potpetice koje su vam tijesne jer ono uzrokuje veći pritisak na stopalo

Saznajte sve o ozljedama gležnja i što sve može uzrokovati bol u stopalu

Foto: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo