Zdravlje

Zdravlje

Oči vam često suze? Ovo su najčešći problemi zašto vam se to događa

Shutterstock

Brojna su medicinska stanja koja mogu uzrokovati pojačanu produkciju suza u očima – od stranog tijela u oku do reumatoidnog artritisa ili problema sa štitnjačom. Ako vam oči često nekontrolirano suze, a ne znate uzrok, potražite pomoć liječnika.

Neki uobičajeni problemi s očima mogu se i spontano povući, a u drugim slučajevima možete si pomoći sami.

Nešto vam je u oku

Kada vam nešto uđe u oči – trun prljavštine, prašine, trepavica – vaše tijelo stvara više suza kako bi istjeralo uljeza. Čak i čestice koje su toliko male da ih ne možete vidjeti prostim okom, poput čestica u dimu ili kemikalija u luku, izazivaju ovu reakciju. Nakon što tijelo ukloni smetnju iz oka, prestane proizvoditi višak suza. Postoje, međutim, i neke zdravstvene poteškoće zbog kojih vam oči nekontrolirano suze.

Suhe oči

Ovaj problem s očima javlja se jer vaše tijelo ne proizvodi dovoljno suza ili se one prebrzo suše, a moguće je da je u vašim suzama narušena ravnoteža vode, ulja i sluzi.

Brojni su razlozi koji mogu uzrokovati problem suhih očiju, od vjetrovita vremena do nekih poteškoća sa zdravljem. Što god bio uzrok, vaše oči reagiraju na način da proizvode premalo suza.

Konjuktivitis

Ovo je čest uzrok suznih očiju i kod odraslih i kod djece. Simptom konjuktivitisa je crvenilo u jednom ili oba oka, svrbež i osjećaj pijeska u očima.

Infekcija bakterijom ili virusom najčešći su uzrok konjuktivitisa. Virusne infekcije ne trebaju posebnu terapiju lijekovima, a ukoliko se radi o bakterijskoj infekciji trebat će vam antibiotske kapi ili mast za oči.

Očne alergije: Kako lakše prebroditi najteže razdoblje?

Alergija

Vlažne oči koje svrbe često dolaze u paketu s kašljem, curećim nosom i drugim uobičajenim simptomima alergije.

Moguće je da imate alergiju samo u očima. Pomoći će vam lijekovi za alergiju, kapi za oči i izbjegavanje okidača alergijske reakcije – poput peludi, plijesni ili životnjske dlake.

Obična prehlada također može uzrokovati suzenje očiju, ali u tom slučaju izostat će svrab. To je jedan od lakših načina da ustanovite je li u pitanju alergijska reakcija.

Začepljenje suznih kanala

Kad je s očima sve u redu, suze neometano teku iz suznih žlijezda koje se nalaze iznad vašeg oka, slijevaju se po površini vaše očne jabučice i završavaju u kanaliću u unutrašnjem kutu oka. Ako su kanalići začepljeni, suze se nakupljaju u njima i oko postaje suho. Ovaj problem može imati više uzroka, poput infekcija, ozljeda, a često se javlja i u starijoj životnoj dobi.

Poteškoće s očnim vjeđama

Vaše su vjeđe poput brisača vjetrobrana. Kada trepnete, one šire suze preko vašeg oka i brišu dodatnu vlagu. Ali ponekad ne rade kako treba.

Kapci i trepavice mogu se zakriviti prema unutra i trljati o oči – ovaj problem naziva se entropija. Ektropion je stanje pri kojem je vjeđa izvrnuta prema van i ne dolazi u dodir s očnom jabučicom i ne može izbrisati cijelo oko kada trepnete. Ili može izazvati vodene oči. Ovaj problem može se riješiti operativnim zahvatom.

Ogrebotina na oku

Prljavština, pijesak i kontaktne leće mogu ogrepsti vanjsku stranu očne jabučice, koja se naziva rožnica. Ako se to dogodi, vaše će oko izgledati crveno i biti osjetljivo na svjetlo. Dok se ove ogrebotine obično liječe za dan ili dva, važno je posjetiti liječnika ako imate ogrebotinu rožnice. Možda ćete trebati liječenje da biste spriječili infekciju.

Ječmenac

Ječemenac uzrokuje pojačano suzenje očiju, ali drugi simptomi su obično očigledniji, poput nabrekle, crvene, bolne kvrge na rubu vašeg kapka.

Ovo stanje uzrokuju bakterije, a vjerojatno će se spontano povući za nekoliko dana. U međuvremenu, ne pokušavajte intervenirati i samostalno liječiti ječmenac jer biste mogli proširit zarazu. Sterilna topla krpica za oči može ublažiti bol.

Neugoda u oku i natečenost? Sigurno se radi o ječmencu!

Poteškoće s trepavicama

Je li vam se ikada dogodilo da se na glavi pojavi neukrotiva vlas kose koja raste pod čudnim kutom? Isto se može dogoditi i s trepavicama. Ako rastu prema unutra, umjesto prema van, trepavice će iritirati očnu jabučicu. Ovo stanje zove se trihijaza, a može se pojaviti nakon infekcije, ozljede ili uslijed nekih drugih problema s okom. Da biste se riješili nelagode i poteškoća sa suznim očima, liječnik vam može ukloniti trepavicu ili je preusmjeriti da raste u pravom smjeru.

Upala očnih vjeđa (blefaritis)

Ovo stanje uzrokuje oticanje očnih kapaka, obično u području trepavica. Oči će vam vjerojatno pojačano suziti, biti će crvene, svrbjet će vas i grepsti.

Mogu ga uzrokovati različite infekcije, rozaceja ili alergija. Liječenje pomaže, ali blefaritis se može i spontano povući.

Problemi s uljnim žlijezdama

Sićušne žlijezde na rubu vašeg kapka, zvane Meibomove žlijezde, proizvode ulja koja pomažu održati vaše oči zdravim. One sprečavaju isušivanje očiju i stvaraju barijeru koja zadržava suze tamo gdje ih trebate. Ali ako se te žlijezde začepe i ne proizvode dovoljno ulja, vaše se oči nadražuju i postaju suzne. Topli oblozi na oku jedan su od načina da se žlijezde ponovno vrate u funkciju.

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo