Zdravlje

Zdravlje

Odgovori na 7 neugodnih pitanja o porodu koja se žene srame pitati

Foto: Shutterstock

Boli li? Je li teško? Koliko traje?

Megan Cornwell, koja je po prvi put postala majka, iskreno je progovorila o svom iskustvu za portal Glamour.

Prije trudnoće mislila sam kako će porod i majčinstvo doći prirodno. Tada sam dobila svoje prvo dijete, Miriam, prije pet mjeseci – i shvatila koliko sam se prevarila.

Mlada majka objašnjava kako su glamurozne slike trudnih poznatih i slavnih glumica te pjevačica definitivno jedan od razloga zašto se trudnoća čini kao nešto lagano. Napomenula je kako su svaka trudnoća, porod i majčinstvo različiti, a ona je odlučila progovoriti o svom iskustvu i dati odgovor na neugodna pitanja, zatim pitanja koje se žene srame postaviti.

1. Mogu li imati seksualne odnose za vrijeme trudnoće i je li osjećaj čudan?

Svi liječnici uglavnom savjetuju da sve dok nema teškoga krvarenja za vrijeme trudnoće, svaka žena može uživati u seksualnim odnosima s partnerom koliko želi. Čak je i preporučeno da se seks prakticira par tjedana prije poroda kako bi orgazmi potaknuti trudove.

Ali, iskreno, kada ste umorni i osjećate mučninu, intimnost mi nije bila ni na kraj pameti. I da, osjećate se čudno, jer osjećaj da imate malo biće u sebi nije nimalo privlačno, kaže mlada majka

Na koje sve zdravstvene tegobe ukazuju bol i neugoda seksualnih odnosa?

2. Ok, kako se uopće osjećate tijekom poroda?

Netko će to opisati kao snažne udarce po cijelom tijelu, a majka objašnjava trudove ovako: znate onaj osjećaj prije povraćanja? Nalet mučnine koji uništava cijelo tijelo, a znate da će sav sadržaj iz tijela izaći van? Pa takav je meni osjećaj bio, samo bolniji.

Počinje s epizodama grčeva koji postaju sve snažniji dok više ni skakanje po lopti za porode više ne pomaže. Tada počinje druga faza (da, ima ih više) – ovo je osjećaj jakoga pritiska na donji dio tijela, popraćen žarenjem (bez brige, to glava djeteta koji izlazi samo razara vaginu).

Dodaje dalje kako to srećom ne traje dugo i ostatak tijela djeteta samo izađe. Nakon toga se izbacuje posteljica i ako ste sretni ispadne sama, a ponekad vam moraju dati injekcije kako biste ju izbacili.

3. “Kaka” li svaka žena tijekom poroda?

Ponekad, jer beba nije jedina stvar koja traži izlaz za vrijeme poroda. Prema liječnici, Michelle Harrison iz Fakultetske bolnice King’s College, potreba za velikom nuždom, a onda i izvršavanje iste tokom poroda je sasvim normalna, a statistike pokazuju kako to doživi 60-70 posto žena.

Djetetu je potreban svaki milimetar prostora kako bi izašlo, a mekano tkivo na analnom otvoru je fleksibno te je vrlo uobičajeno da popusti prilikom pritiska, objašnjava liječnica

Uglavnom su to manje količine, a brojne žene i prije poroda to odrade jer je uobičajeno da je potreba jača.

Znam da zvuči užasno, ali iskreno, sram i neugoda su u tom trenu zadnja stvar o kojoj sam razmišljala. Toliko ste izgubljene zbog injekcija i tableta protiv bolova te okupirane bolovima i tiskanjem da me briga pleše li deset rozih slonova makarenu ispred mene. Plus, sestre brišu odmah sve nepotrebne tjelesne sekrete.

7 činjenica o blizancima koje sigurno niste znali

4. Koliko su šanse da se vagina “rastrga”?

Kaže mlada majka: statistika ne ide u našu korist! Prema British Journal of Gynocology, 90 posto žena doživi tu situaciju. Ovo varira od lagane ogrebotine koja sama zacijeli do tolike poderotine da ozljeda doseže rektum ili anus.

Danas nude razne masaže i mazanje uljima kako bi se koža pripremila. Ali iskreno, mislim da mazanje “tamo dolje” par tjedana prije s maslinovim uljem ne nudi nikakvo rješenje. Samo se možete nadati da ragbi lopta koja prolazi kroz rupu od 2 centimetra neće ostaviti kolateralna oštećenja. Da napomenem, sestra moje prijateljice je rodila dijete od 4535 grama bez ikakvog trganja kože. Sretno!

Vratite se u top formu nakon trudnoće uz ove savjete

5. Koliko brzo se izgled trbuha vrati na stanje prije trudnoće?

Ovo je stvar koja varira od žene do žene, a ovisi o nekoliko čimbenika: koliko ste vježbale prije poroda, jeste li doživjele kakve ozljede tijekom poroda, koliko ste predane tome da se hranite zdravo i redovito vježbanje nakon što se rodile i sl.

Treba strpljenja, teškoga rada i ponekad doživotnih promjena kako biste održavale stanje tijela kao ono prije poroda. Možda nećete odmah dobiti figuru koju želite, ali ćete se osjećati snažnije i bolje nego ikada prije, objašnjava trenerica za trudnice Kellie Moore

Vježbanje u trudnoći – što je dozvoljeno, a što ne?

6. Uništava li dojenje moje grudi?

Utjecaj dojenja na grudi je nešto za što uopće nisam bila spremna. Prvo, nitko vam ne kaže koliko je to teško. Ne zaboravite na zaštitu za bradavice jer to spašava život. Nakon nekoliko tjedana ih možda više nećete ni trebati jer će se grudi prilagoditi.

Problem nastaje i kod riječi: obješenost. Ali, ginekologica Vanessa Christie ističe kako je uglavnom trudnoća kriva za sve jer se grudi tada mijenjaju kako počinju proizvoditi mlijeko koje treba prostora, a ligamenti podupiru širenje grudi. Zato, kupujte čvrste grudnjake i vježbajte taj dio tijela nakon trudnoće.

Dojenje i lijekovi: koliko je sigurno?

7. Hoću li žaliti poslije?

Ovo je vjerojatno pitanje koje vas je najviše strah postaviti.

Prvih par mjeseci sam se znala pitati – je li sve ovo vrijedno? Kada sam bila umorna pod tušem ne primjećujući da je sva odjeća još uvijek na meni. Kada sam se pitala volim li zaista to malo biće koje samo podriguje i ozljeđuje moje grudi. Kada sam umirala od toga da mi je svaki dan isti – hranjenje, presvlačenje i stavljenje na spavanje.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako je sasvim normalno da se majka tako osjeća prvih par tjedana. Problem nastaje kada to traje i duže od mjesec dana te se razvija u postporođajnu depresiju – problem s kojim se bori oko 1 na 10 žena u godini. Danas postoje razni načini za pomoć i terapiju.

Poslijeporođajna depresija pojavljuje se kod 19 posto novih majki

Mislim li da je bilo vrijedno toga? DA! I uvijek će biti trenutaka koji će potvrditi taj osjećaj. Kada promatrate napredak svakoga dana ili kad vas pogleda kao da ste vi cijeli njihov svijet, a jeste, vjerujte mi. Kada je svaki osmijeh i smijeh znak da odlično radite svoj posao. Kada se igrate u parku s malom verzijom sebe, a o prekrasnom dječjem mirisu da i ne govorim. Vrijedno je

14 važnih pitanja koja se sramite postaviti ginekologu

M.S.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo