Zdravlje

Zdravlje

Priprema za trudnoću

Shutterstock

Napravite “zdrave” promjene u svom hladnjaku i jelovniku i budite sigurni da jedete namirnice koje će pripremiti vaše tijelo za trudnoću i za zdravu bebu.

Kako se bebini vitalni organi počinju razvijati od trenutka začeća, važno je da buduće majke osiguraju organizmu optimalnu razinu hranjivih tvari te na početku trudnoće, pa čak već i s planiranjem trudnoće, u organizam unose dovoljnu količinu svih vitamina, a posebice folne kiseline.

Ginekolog će uvijek savjetovati ženi, koja želi zatrudnjeti ili je u prvom tromjesečju trudnoće, korištenje folne kiseline tj. prenatalnih suplementa koji sadrže najmanje 400 do 800 mikrograma folne kiseline. 

Važnost folne kiseline 

Folna kiselina je vitamin B koji igra ključnu ulogu u razvoju DNA i stvaranju novih stanica, a dovoljne količine će smanjiti moguće nepravilnosti i probleme pri razvoju neuralne cijevi ploda. Ovi problemi se mogu javiti vrlo rano, negdje između 17. i 30. dana nakon začeća. 

Folna kiselina je stabilna sintetička inačica folata koja se višestupanjskim procesom u tijelu mora pretvoriti u biološki aktivan oblik.

Pretvorba u aktivan oblik folata kod nekih osoba može biti otežana pa je za sigurnu optimalnu razinu ovog vitamina u tijelu ipak najbolja preporuka korištenje dodataka prehrani koji, uz folnu kiselinu, sadrže i njen biološki aktivan oblik.  

Folati se u prirodnom obliku nalaze u lisnatom povrću, orašastim plodovima i jajima. 

Željezo

Unos željeza je po važnosti odmah iza folne kiseline jer pomaže pri proizvodnji crvenih krvnih stanica, koja su tijekom trudnoće posebno bitna jer podržavaju razvoj i rast fetusa, a smanjuju majčin umor, iscrpljenost i anemiju, koja nastaje upravo zbog nedostatka ovog minerala. Kao najbolji prirodni izvori željeza izdvajaju se crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, iznutrice, riba i školjke.

Vitamin C, cink, bakar, selen…

Uz spomenuto, važan je i unos vitamina C, vitamina B6 i B12, bakra i folata koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava. Pored toga, vitamin C, bakar i selen su važni antioksidansi koji doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Cink doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji. 

Elenatal™ – Od prvoga dana planiranja trudnoće

Bebini vitalni organi počinju se razvijati od trenutka začeća, zbog čega je iznimno važno pravovremeno osigurati tijelu sve potrebne vitamine i minerale. Iz tog razloga, ginekolozi ženama koje žele zatrudnjeti te ženama u prva tri mjeseca trudnoće savjetuju što ranije uzimanje folne kiseline. Elenatal™ je dodatak prehrani za uporabu prije začeća i do 12. tjedna trudnoće. Sadrži folnu kiselinu i biološki aktivan oblik folata, kalcijev-L-metilfolat (metafolin), koji osiguravaju bezbrižan i zdrav početak trudnoće i razvoja vašeg malenog čuda.

Dodatak prehrani nije zamjena uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani. Preporučamo uzimanje dodataka prehrani u okviru raznovrsne i uravnotežene prehrane te zdravog načina života.

Broj odobrenja L.HR.MKT.09.2018.2824

Plaćeni oglas

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo