Zdravlje

Zdravlje

Sve što morate znati o svojoj bikini zoni i kako je održavati…

Još je Kleopatra koristila pincetu, vosak i šećer ne bi li maknula sve dlake s tijela – uključujući kosu. Prve moderne britve javile su se u 18. stoljeću, sredinom 20. pojavljuju se prvi epilatori, a trake s voskom debitirale su 60-ih godina prošlog stoljeća. Danas je teško popratiti sve trendove na društvenim mrežama, ali nedavno smo mogli primjetiti povratak dlakavih pazuha. Jesu li dlake ponovno u modi?

Iako su za sezone kupaćih kostima nešto veća briga, dlačice ženskog intimnog područja zapravo su “problem” koji zahtijeva cjelogodišnju brigu. 

Otkriva li boja kose i boju vaših stidnih dlaka?

Kao prvo, većina žena danas toliko često mijenja boju svoje kose da se i one same teško prisjećaju one koju im je majka priroda podarila. Ukoliko vas to toliko kopka kažu bolje je pogledati obrve. Navodno, one bi trebale dati realističniji prikaz stanja „dolje“.

Kakve sve frizure postoje?

Baš kao i kod kose, stilova je bezbroj. No, neki od najpoznatijih su:

  • pista“ ili linija po sredini čija debljina ovisi o želji vlasnice, a dlačice se skraćuju
  • mohawk koja bi kako joj samo ime kaže trebala biti slična pisti, ali dlačice ostaju prirodne dužine. I da, one ne rastu „zauvijek“. Rast prestaje kada dosegnu određenu dužinu.
  • brazilska je možda najpoznatija varijacija na temu. Ona uključuje uklanjanje gotovo svih dlačica, ali dozvoljava ostavljanje tanke linije
  • Hollywood u svemu ide do krajnjih granica pa tako i ovdje. Najjednostavnije rečeno intimno područje je ćelavo.

Svjetski hit u Hrvatskoj: presađivanje dlačica na intimno područje​

Štite li dlačice od spolno prenosivih bolesti?

Na ovome pitanju često se lome koplja. Zdrav razum odmah govori kako se problemi poput stidnih ušiju najlkaše rješavaju otklanjanjem dlaka, ali što je s ostalim bolestima koje vrebaju? Ovdje je najvažnije osvjestiti kako brijanjem i depilacijom na koži ostaju ranice. Kao i bilo gdje drugdje na tijelu one su pogodne za prave male rasadnike virusa i bakterija. Što se tiče žena koje se vode onim prirodno je najbolje – slično je kao s muškom bradom, sve dok je uredno i čisto nema razloga za brigu.

Brijati ili čupati – pitanje je sad?

Pravila su slična kao i za ostale dijelove tijela. Čupanje je nedvojbeno bolnije, ali dlačice rastu sporije i prorijeđene. Obično se smatra kako je prag boli kod žena za ovulacije nešto viši pa možda ne bi bilo loše tada se odlučiti na tretman. Idealna duljina dlačice nije kraća od pola centimentra.

A, ako ste se odlučili za brijanje evo par stvari o kojima biste trebali voditi računa:

  • ne škrtarite na britvici
  • ne žurite, pripremite područje – skratite dlačice ako su preduge i očistite bikini područje
  • nikada ne brijte na suho i po završetku odmah isperite proizvod
  • britvicu povlačite u smjeru rasta dlake, ne obrnuto, tako ćete smanjiti mogućnost urastanja
  • pružite iritiranoj koži njegu koju zaslužuje – hidratizacija je ključ prekrasne i zdrave kože

Menstraucija nije prepreka otklanjaju dlačica, ali budite sigurne da će za vrijeme tih dana u mjesecu rasti nešto brže.

Kako spriječiti iritaciju kože nakon uklanjanja?

Umirite kožu gelovima na bazi aloe vere. Izbjegavajte usku odjeću, solarij, saune, kreme koje sadrže alkohol i vruće kupke netom nakon depilacije. Ponekad i hladni oblog može pomoći.

Jesu li dlačice doista veliko ne kod muškaraca?

Kako odluka o intimnom stilu ovisi od žene do žene, tako i odgovor na ovo pitanje ovisi od muškarca do muškarca. Nekima su doista odbojne, dok drugi ne vole takozvani dječji izgled, a oni razigraniji vole vidjet razne uzorke. Postoje istraživanja koja potvrđuju prisutnost feromona zahvaljujući koktelu bakterija na koži i u dlačicama. U svakom slučaju, najvažnije je da se vi osjećate zadovoljno sami sa sobom i zračite samopouzdanjem. Ostalo onda dolazi prirodno.

A. K.

Foto: Shutterstock

Depilacija – koju metodu odabrati?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo