Zdravlje

Zdravlje

Tampon ili uložak – koji je vaš odabir?

Foto: Shutterstock

Tamponi i ulošci namijenjeni su svim ženama. Čak i djevojke/žene koje nisu imale spolni odnos mogu koristiti mini tampone jer je himen rastezljiv i u sredini ima otvor kroz koji otječe menstrualna krv, a kroz koji se može umetnuti tampon u rodnicu.

Postoje rijetke varijacije u izgledu himena koji neće dozvoliti umetanje tampona. Ukoliko su djevojke / žene koje nisu imale odnos u strahu od umetanja tampona i oštećenja himena, za njih je bolja opcija uložak.

Razlika između tampona i uloška

Tampon je smješten u rodnici gdje upija menstrualnu krv, te pruža osjećaj suhoće I čistoće vanjskog spolovila, bez neugodnog mirisa. Korisnicama nudi veću udobnost i diskreciju nego uložak. Određene aktivnosi mogu se nastaviti i za vrijeme mjesečnice ( plivanje, trčanje …), a uža odjeća i dalje se može nositi. Uložak upija menstrualnu krv nakon što ona izađe iz rodnice. Vanjsko spolovilo dolazi u kontakt s krvlju, pri čemu je često prisutan osjećaj vlažnosti i s vremenom razvoj neugodnog mirisa.

Tampon pruža mogućnost kupanja u moru

Kod korištenja tampona izostaje osjećaj vlažnosti I mogućeg razvoja neugodnog mirisa koji se javlja kod ženja koje koriste uložak. Nakon kupanja u moru ili bazenu preporuča se zamjena tampona zbog slabljenja moći upijanja.

Ne preporuča se korištenje tampona za vrijeme upala rodnice, te neko vrijeme nakon zahvata na vratu maternice i rodnice (napr. krioterapija, LETZ, konizacija)

Kako koristiti tampon i kada ga zamijeniti novim

Predugo ostavljeni tampon u rodnici predstavlja pogodan medij za razmnožavanje bakterija, tj razvoj infekcije rodnice.

U najgorem slučaju može se razviti i toksični šok kojeg uzrokuje bakterija zlatni stafilokok, stanovnik u našem organizmu. On otpušta svoje toksine koji prodiru u krvotok. U početku se javljaju povišena tjelesna temperatura, praćena zimicom i tresavicom, uz mogućnost nastanka sepse. S obzirom da su na tržištu tamponi s manjim apsorpcijskim kapacitetom nego ranije, i stanja toksičnog šoka su vrlo rijetka.

U slučaju oskudnijih menstruacija, u nedostatku krvi, tamponi isušuju rodnicu što može dovesti do njihovog težeg odstranjenja. Tako isušena rodnica je ujedno i pogodno tlo za razvoj infekcije. Ponekad,  pri vađenju, tampon zauzima neželjeni smjer što otežava njegovo vađenje.

Tampone je potrebno mijenjati kada je njihova moć upijanja dosegnuta, što ovisi o količini mjesečnice I vrsti korištenog tampona, a nikako ga pustiti dulje od 4 sata ( iako većina proizvođača tampon kao gornju granicu postavlja 8 sati). Ukoliko se tamponi ne mijenjaju svaka četiri sata, mogu pospješiti upalu jer postaju medij za razmnožavanje različitih uzročnika.

Zašto neke žene tampon “boli”

Tampon može izazivi nelagodan osjećaj u rodnici ukoliko je postavljen prenisko. Peckanje može biti prisutno ukoliko postoji infekcija kojoj prisustvo tampona dodatno pogoduje. U slučaju oskudnijih menstruacija oni, u nedostatku krvi, isušuju rodnicu koja onda postaje pogodan miedij za razvoj određenih mikroorganizama, što dovodi do peckanja , nelagode I boli.

Moje zdravlje

Foto: shutterstock

Kada je vrijeme za prvi spolni odnos nakon poroda carskim rezom?

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo