Zdravlje

Zdravlje

Želite pobijediti podmuklu zvijer zvanu PMS? Znamo kako!

Procijenjuje se kako oko 80 posto žena pati od predmenstrualnog sindroma: skupa emocionalnih i tjelesnih promjena koje nastupaju prije mjesečnice. Na njihovu sreću, mogu ih ublažiti!

Predmenstrualni sindrom uključuje cijelu lepezu emocionalnih i tjelesnih promjena s kojima se dame bore svaki mjesec: glavobolje, umor, nadutost, akne, osjetljivost grudi, glad za određenom (najčešće nezdravom) hranom i nagle promjene raspoloženja. Procjenjuje se kako 80 posto žena koje imaju mjesečnicu pate od ovog sindroma. Želite pomoć kako pobijediti ovu podmuklu zvijer? Osim uživanja u grickalicama poput čipsa i čokolade, probajte u svoj jelovnik uključiti više namirnica bogatih tijaminom i riboflavinom, kao što su grahorice, jogurt i špinat.

Naime, prema najnovijem istraživanju udruženih harvardskih stručnjaka, istraživača Sveučilišta Massachusetts te Sveučilišta Iowe, žene koje unose veće količine hrane s ovim vitaminima u manjoj mjeri osjećaju simptome PMS-a. Do ovog su zaključka stigli nakon što su analizirali podatke desetogodišnje studije s preko tisuću žena s PMS-om i gotovo 2000 žena bez PMS-a.

Detaljno su pratili njihove prehrambene navike i zaključili kako su one ispitanice koje su imale najveći unos riboflavina i tijanina imale 35 posto nižu pojavu simptoma predmenstrualnog sindroma. Kada su sagledali unos drugih vitamina B skupine, stručnjaci nisu ustanovili nikakvu povezanost.

Upoznajte tijamin i riboflavin

Tijamin (vitamin B1) uključen je u brojne tjelesne funkcije, uključujući živčani sustav, mišićno funkcioniranje i metabolizam ugljikohidrata, tj. njihovu pretvorbu do jednostavnog šećera, glukoze. Unosite ga u kombinaciji s vitaminima B2 i B3 za najbolje rezultate. 

Za veći unos tijamina jedite
sjemenke suncokreta, smeđu rižu, cjelovite đžitarice, šparoge, kelj, cvjetaču,
krumpire, jetrica, naranče i jaja.

Riboflavin (vitamin B2) u nekim je slučajevima poznat kao vitamin G. Pomaže kod loše probave i odgovoran je za disanje stanica. Uključen je metabolizam masti, ugljikohidrata i proteina, a jednako tako je važan i za očuvanje zdravlja kože i sluznica, rožnice oka te živčanih ovojnica.

Za veći unos riboflavina birajte
mlijeko, sir, lisnato povrće, jetrica, bubrege, mahunarke, kvasac, bademe i
gljive, no pazite – izloženost svjetlu uništava ovaj vitamin.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo