Zdravlje

Zdravlje

Žene su lišene energije zbog statina

Milijuni uzimaju statine kako bi smanjili svoj rizik od srčanog ili moždanog udara, no nisu u potpunosti upoznati sa svim rizicima koje upravo ovi lijekovi donose.

Statini su najvažnija skupina hipolipemika, lijekova koji smanjuju razinu kolesterola u krvi. Na tržištu su prisutni 30-ak godina, a zbog njihove učinkovitosti u prevenciji kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti njihova postali su jedna od najpropisivanijih skupina lijekova.

Najnovije istraživanje Medicinskog fakulteta u San Diegu provedeno nad tisuću ispitanika pokazalo je kako žene koje redovito koriste ove lijekove muči jaki umor. Naime, dvije od pet ispitanica osjećaju kako imaju manje energije, a svaka deseta je izjavila da se osjeća “puno gore“ nakon što je počela uzimati statine.

Ukupno je oko jedne petine ispitanica osjećalo pomanjkanje energije, usporedno s ženama koje inače ne koriste ove lijekove.

Američke je stručnjake zanimalo kako se uzimanje statina odražava na razinu energije i kapacitet za vježbanje. Podijelili su ispitanike u dvije skupine: jednima su dali placebo tablete, a drugima statine (40 mg pravastatina i 20 mg simvastatina). Dijabetičari i osobe koje boluju od bolesti srca nisu bile uključene u istraživanje.

Ispitanici koji su uzimali statine u većoj su mjeri osjetili kako imaju manju razinu energije i kako su manje spremni na tjelovježbu.

“Nuspojave statina se općenito povećavaju s povećanjem doze, a ove su doze bile skromne, prema trenutnim trendovima, međutim, pojava ovog problema nije rijetka, čak i pri ovoj dozi, pogotovo kod žena“, tvrdi Beatrice Golomb, profesorica medicine, ujedno i voditeljica studije.

Istraživači tvrde da su nuspojave konzumacije statina veće nego što je bilo očekivano – toliko da bi ih neke osobe koje nisu izložene velikom riziku od srčanih bolesti možda trebale prestati uzimati.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo