Zdravlje

Zdravlje

Žgaravica u trudnoći – čest problem koji se može spriječiti

Shutterstock

U trudnoći maternica i želudac potiskuje prema gore stoga se on ne može prazniti na normalan način i kiseli se sadržaj može duže zadržati u njemu, a kiseli sadržaj se može vratiti u jednjak što divljamo kao žgaravicu.

Na žalost nema puno pomoći ovoj pojavi, ali ju možete spriječiti nekim novim navikama.

Jedite manje porcije: Ako vas muči jutarnja mučnina, vjerojatno vam nije problem jesti male zalogaje, ali ako vam apetiti normalno radi, pokušajte izbjeći prejedanje jer i ako niste trudni, prevelike količine hrane mogu uzrokovati žgaravicu. Umjesto 3 velika obroka, u danu pojedite 6 manjih. 

Žvačite polako: Gutanje velikih komada hrane također može uzrokovati vračanje kiseline u želudac. Opustite se i uživajte u svakom zalogaju, a to će vam pomoći i da manje jedete. 

Ne zaboravite na tekućinu: Umjesto čaše mlijeka za večeru bolji je odabir čaša vode. Pokušajte tekućinu piti tijekom cijelog dana a ne obroka. 

5 najčešćih mitova i istina o vježbanju u trudnoći

Nakon ručka sjedite ili ustanite: Nakon obroka uživajte u laganoj šetnji ili u fotelji čitajte omiljenu knjigu. Izbjegavajte ležanje nakon obroka kako biste izbjegli žgaravicu. 

Nemojte jesti prije spavanja: Težak obrok prije spavanja je savršen recept za pojavu žgaravice pa stručnjaci savjetuju da jedete najkasnije 3 sata prije odlaska u krevet.

Prepoznajte okidače: Kava, masna hrana, šećer, čokolada… trudnicama se uvijek savjetuje da izbjegavaju ove namirnice, ali vi ćete najbolje znati što kod vas izaziva želudačne probleme pa izbjegavajte te okidače.

Isprobajte đumbir: Kako kod svih ljudi tako i kod trudnica napitak od đumbira može umiriti probleme sa žgaravicom. Ovaj začin može smiriti mučninu i povraćanje što se često javlja uz gastritis. 

A. A. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo