Zdravlje

Zdravlje

Znakovi koji ukazuju da tijelu nedostaje određenih vitamina

Foto: Shutterstock

Tijelo nas samo upozorava čega mu nedostaje, samo ga trebamo naučiti slušati

Dok ne dođe do ozbiljnije bolesti vjerojatno nećemo shvatiti da našem tijelu nedostaje određenog vitamina. Vitamine i nutrijente uglavnom dobivamo iz uravnotežene prehrane, a mnogi često uzimaju i suplemente na svoju ruku.

No tijelo nam nekim znakovima signalizira čega nam nedostaje, ali to mnogi ne znaju prepoznati. Ovo su četiri najčešća znaka koja ukazuju na nedostatak esencijalnih vitamina i minerala.

Uravnotežuju kolesterol i nevjerojatan su izvor vitamina D, kalcija i omege

1. Problemi s razmišljanjem

Moždana magla i gubitak pamćenja mogu biti uzrokovani nedostatkom vitamina B koji podržava kognitivne funkcije, pa njegov nedostatak može utjecati na mentalne sposobnosti. Vitamin B nalazi se u bjelančevinama i lisnatom zelenom povrću.

2. Infekcije desni

Vitamin C ima važnu ulogu u prevenciji bolesti desni. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do povećanog rizika od infekcija desni i slabe kvalitete zuba. Može se naći u namirnicama kao što su agrumi, paprika i brokula.

Shutterstock

3. Bol u mišićima

Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija, što znači da slabe ili bolne kosti mogu biti pokazatelj nedostatka. Bolovi u mišićima također mogu signalizirati nedostatak vitamina D.

4. Zamagljen vid

Ovaj simptom može biti znak nedostatka vitamina A, koji se nalazi u lisnatom zelenom povrću poput špinata i brokule, te mrkvi i batatu. Vitamin A jača imunološki sustav i važan je za zdravlje očiju, pa se njegov nedostatak može očitovati kroz zamagljen vid ili poteškoće s vidom pri slabom osvjetljenju.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo