Znate li zašto boli kuk? Ovo je sedam glavnih razloga - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li zašto boli kuk? Ovo je sedam glavnih razloga

Shutterstock

Bol u kuku rijetko znači da je problem baš u samom kuku. Često je samo rezultat drugih stanja i bolesti

Osjećate li bol u donjem dijelu leđa ili kukovima, moguće je da je nešto drugo razlog. Ovi bolovi često se javljaju u paru, a kako su kosti samo dio koji može uzrokovati bol, moraju se uzeti u obzir i zglobovi, mišići, tetive, živci, krvne žile…

S obzirom na to, lista potencijalnih uzroka boli u kuku je duga i često se preklapa s drugim uzrocima. Rizik od pojave boli u kuku se povećava s godinama, tjelesnom težinom, i nekim životnim navikama, navodi dr. Rahul Shah, ortoped i kirurg.

Plivanje je odlično za astmu i artritis, a sagorijeva jednako kalorija kao i trčanje 

Evo koji mogu biti potencijalni razlozi bolova u kuku:

1. Artritis

Bol i otok jednog ili više zglobova naziva se artritis. Postoji više od stotinu oblika, a najčešće se javljaju: osteoartritis, giht i reumatoidni artritis. Osteoartritis je najčešći oblik artritisa, uglavnom zahvaća hrskavicu i s vremenom značajno smanjuje njenu funkciju.

Shutterstock

U vrlo teškim slučajevima hrskavica je potpuno oštećena, što znači da se ne umanjuje trenje između dvije kosti u zglobu. To rezultira bolovima u zglobovima, oticanjem, a ponekad može uzrokovati i nepokretnost. Javlja se često i na istrošenim zglobovima, poput onih u kukovima.

2. Hernija diska

Hernija diska je posljedica degenerativnih promjena intervertebralnog diska, hrskavičnog amortizera koji se nalazi između dva kralješka. Ti diskovi se mogu pomaknuti i slomiti. Može doći do prijeloma ili oštećenja radi lošeg držanja, dizanja teških predmeta, okretanja, saginjanja, ozljeda ili starosti.

Što je hernija diska i kako se liječi?

Uz bol u donjem dijelu leđa, može doći do pritiska na živac te uzrokovati bol u kuku. Uz bol, koja se širi kroz nogu, hernija može prouzrokovati i neurološke simptome poput trnaca u nogama te slabosti  određenih mišićnih skupina noge.

3. Spinalna stenoza

Ovaj pojam označava suženje spinalnog kanala i otvora u kralješnici prilikom čega dolazi do pritiska na živce. Unatoč imenu, ovo stanje može uzrokovati i bol u kuku. Starost je jedan od rizičnih faktora pa se stenoza najčešće javlja kod starijih od 60 godina.

Shuttesrtsock

4. Sindrom sakroilijačnog zgloba

Riječ je o zglobu koji apsorbira sve udarce između gornjeg dijela tijela, zdjelice i nogu. do njegove disfunkcije dolazi zbog ukočenosti ili hipermobilnosti zgloba. Puno je uzroka za razvoj ovog stanja, poput padova na stražnjicu, dugotrajnog intenzivnog vježbanja, pretilosti ili abnormalnosti pri hodanju.  

5. Uganuće ili istegnuće

Uganuće je ozljeda ligamenta koji povezuje dva zgloba dok je istegnuće ozljeda mišića ili tetive. Sve se može manifestirati kao bol u kuku.

6. Ukliješten živac

Ukliješten živac u donjem dijelu leđa se naziva radikulopatija. Može se javiti ako vam se pomaknuo disk i stvara pritisak na živac. Uzrok mogu biti i promjene koje se javljaju u starosti. Manifestirat će se kao bol u leđima, nozi i kuku.

Shutterstock

7. Čvrsti fleksori kuka

Fleksori kuka se nalaze na prednjem dijelu kukova i pomažu nam pri kretanju. Ako su prekruti, uzrok može biti dugotrajno sjedenje na poslu ili kod kuće. Mogu uzrokovati pojavu boli u donjem dijelu leđa ali i kukovima.

N. M.


Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo