Krivite gene za vaš visoki tlak? Razmislite još jednom o načinu života - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Krivite gene za vaš visoki tlak? Razmislite još jednom o načinu života

Shutterstock

Gotovo trećina odraslih ima povišeni krvni tlak. Ovo ozbiljno stanje značajno povećava rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara i bolesti bubrega. Prema procjenama, 18% svih smrti u svijetu može se pripisati hipertenziji.

No, ima načina da spriječite pojavu visokog tlaka. Tek se oko četvrtine problema može pripisati nasljeđu, a uglavnom su krivci u današnjem načinu života – premalo kretanja, previše soli, premalo voća i povrća, debljina, pušenje…

Korištenjem zamjena za sol smanjit ćete rizik od visokog tlaka za 40 posto

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da gotovo 50% osoba s hipertenzijom ne zna da ima povišeni krvni tlak, a pola onih koji znaju za svoj povišeni tlak ne poduzimaju ništa.

Glavni problem loše kontrole hipertenzije predstavlja to što ljudi nisu svjesni da imaju povišeni tlak. Naime, mjerenje tlaka je osnova u postavljanju dijagnoze, a iako je vrlo jednostavno mnogi to ne rade ili rade pogrešno.

Shutterstock

Preporuka je Svjetske lige za hipertenziju da svatko provjeri svoj krvni tlak barem jednom godišnje, a osobe koje boluju od hipertenzije prema preporuci liječnika.

Uzroci hipertenzije

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je nepravilna prehrana odgovorna za oko 50% slučajeva hipertenzije, tjelesna neaktivnost za oko 20% i pretilost za oko 30% svih hipertenzija.

Jedan od najučinkovitijih načina za smanjenje rizika od hipertenzije je smanjenje unosa natrija. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dnevno unos 5 grama soli. Prosječna potrošnja soli u srednjoj Europi se kreće oko 15 grama, a nerijetko ide i do 20 grama.

Shutterstock

Hrvatska liga za hipertenziju upozorila je kako pretilost i prekomjerna tjelesna težina mogu skratiti život za deset godina te predstavljaju peti najčešći uzrok smrti u svijetu. Također je usko povezana s visokim tlakom i kardiovaskularnim bolestima.

REdovita fizička aktivnost te prestanak pušenja također će smanjiti rizik od hipertenzije.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo