Zdravlje

Zdravlje

Znate li zašto je kalcij posebno važan za adolescentice?

Kosti su poput temeljnih stupova našeg tijela; trebali bismo ih njegovati i osigurati da imaju sve što im je potrebno da ostanu u top formi. Nutricionistica Jo Travers objašnjava ključnu ulogu kalcija u našim tijelima, posebno tijekom adolescencije.

Adolescencija je prijelazna faza rasta i sazrijevanja od djetinjstva do odrasle dobi kroz koju svi prolaze. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) definira ju kao “(…) razdoblje života između djetinjstva i odrasle dobi, tj. od 10 do 19 godina”. Ovo je vrijeme promjena u fizičkom i psihičkom smislu. Ubrzani rast, promjene u izgledu tijela, promjene u ponašanju, donošenju odluka, obrascima razmišljanja, osjećajima, pa čak i prehrambenim navikama mogu se pojaviti i uglavnom potraju.

Uloga kalcija

Kalcij je mineral uključen u niz različitih procesa u tijelu, uključujući rad mišića i živaca. No, 99% kalcija se nalazi u našim kostima. Budući da je adolescencija razdoblje brzih fizičkih promjena – posebice razvoja kostiju i mišića – tijelo treba puno kalcija.

Shutterstock

Važnost hormona

Tijekom adolescencije kosti se brzo razvijaju u svoj konačni oblik i počinju skladištiti kalcij. Zašto to počinje u adolescenciji, a ne ranije? Zbog hormona.

Hormoni su poput goriva za promjene: oni pokreću i pomažu u održavanju tekućih promjena u tijelu, a estrogen je ključan za sve žene u tom procesu. Estrogen ima ulogu u metabolizmu kalcija – pomaže kalciju iz crijeva da uđe u krvotok, nakon čega se prenosi u kosti i pohranjuje u njima, s fosforom i kolagenom.

Uravnotežuju kolesterol i nevjerojatan su izvor vitamina D, kalcija i omege

Kalcij, fosfor i kolagen čine kosti čvrstima. To znači da su naše kosti golem rezervoar kalcija, a ako ne unosimo dovoljno iz dana u dan, tijelo ulazi u taj rezervoar i uzima kalcij od tamo. To je brz proces, ali nažalost, vraćanje kalcija je sporo, pogotovo kada uđemo u dvadesete, a još više kada uđemo u menopauzu. Dakle, naše kosti imaju tendenciju slabljenja tijekom života i pune su sitnih rupa. To može na kraju rezultiraju osteoporozom, što znači da se kosti lakše lome, objašnjava nutricionistica Jo Travers.

Koliko nam je kalcija potrebno?

Potreba za kalcijem varira od jednog životnog razdoblja do drugog. Adolescencija je razdoblje brzog rasta, pa su i potrebe veće. Adolescentice bi trebale unijeti oko 1300 mg dnevno, što je jednako otprilike 4 šalice mlijeka ili jogurta dnevno. Kasnije ovaj proces taloženja kalcija više neće biti tako lak, pa je u ovom periodu važno uložiti trud.

Shutterstock

Kako održavati dobru razinu kalcija

Žene moraju biti posebno svjesne zdravlja kostiju jer gubimo hormonsku zaštitu naših kostiju kada uđemo u menopauzu. Dobra vijest je da je u djetinjstvu i adolescenciji tijelo vrlo učinkovito u postavljanju kostiju, tako da se možemo zaštititi od osteoporoze izgradnjom naših kostiju dok smo mladi. Za to nam je potrebno mnogo kalcija, posebno u tinejdžerskim godinama kada dostižemo vrhunac koštane mase, kaže Jo Travers.

To se lako postiže zdravom i uravnoteženom prehranom koja sadrži mnogo hrane bogate kalcijem. Ako se to ne može postići prehranom, uvijek postoje dodaci kalcija koji mogu nadoknaditi kalcij koji niste mogli unijeti hranom.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo