Proljetne salate za zdravlje i više energije

salata, ana surac (1).JPG

Koje povrće odabrati? U stvari, ne možete pogriješiti! Birajte ono povrće koje je sada u sezoni: mladi luk, mrkvu, rikolu, radič, zelenu salatu, rotkvice, matovilac...

S proljećem nam se pojavilo sunce, ali i njegov vječni pratitelj – proljetni umor! Vrlo je teško objasniti nedostatak energije i otežanu koncentraciju koje osjećamo jednom kad smo konačno dočekali ljepše dane. Stručnjaci ističu kako je riječ o skupini sindroma koji karakteriziraju oslabljeni imunitet, a doskočiti mu možete malenim promjenama.

Prva je da postanete tjelesno aktivni, o čemu više možete pročitati u našem članku Pobijedite proljetni umor! Druga je da iskoristite darove prirode koji su se sa suncem pojavili na našim tržnicama i u svoj svakodnevni jelovnik uključite salate. Svježe povrće, kojeg sada ima u izobilju, bogati je izvor vitamina i minerala kojima ojačavamo imunitet, uspješnije se borimo protiv bolesti, povisujemo razinu svoje energije i lakše se koncentriramo.

Koje povrće odabrati? U stvari, ne možete pogriješiti! Birajte ono povrće koje je sada u sezoni: mladi luk, mrkvu, rikolu, radič, zelenu salatu, rotkvice, matovilac... Kako s višom temperaturom polako skidamo slojeve odjeće sa sebe, okrećemo se namirnicama koje pospješuju ljepotu naše kože i pripremaju ju za jače sunčeve zrake ljeti. Ciljajte namirnice bogate beta-karotenom, kao što su mango i mrkva. Ako ne znate od kuda početi, mi smo za vas izdvojili pet osvježavajućih, energizirajućih, ukusnih i zdravih salata.

1. Šarena uskršnja salata

Riječ je o laganoj, zdravoj, svježoj proljetno-uskršnjoj salati odličnoj za uskršnji doručak, ali i uz svako drugo mesno jelo. Crveni radić, rikola, mlada mrkvica i zelena salata donijet će osjećaj proljetne svježine, a jaja, pršut i rotkvica ugođaj Uskrsa...

Recept prenosimo iz pera Nade Duhović s bloga Just good food.

Šarena uskršnja salata

2. Salata s piletinom i mangom

Želite li brz, zdrav i lagan osvježavajuć obrok koji može instantno podići vašu razinu energije, preporučujemo vam ovu jednostavnu egzotičnu salatu. Kombinacija piletine, povrća i voća zasigurno će vas osvježiti i rashladiti. Odaberite matovilac, radič, rikola, kristalka ili sličnu salatu kao bazu i "nadogradite" jelo pliećim fileom i mangom.

Za recept je "odgovorna" Monika Topolko koja uređuje gastro blog Sweet Sensation.

Salata s piletinom i mangom

3. Šarena salata s piletnom

Piletina je i zvijezda ovog recepta, uz rotkvice, svježi krastavac, kristalku, papriku, naranču, bademe i sezam. Šarena salata s piletinom izrazito je osvježavajuća, lagana i idealni je obrok ako želite "nešto više" od obične salate.

Recept je pripremila Ana Surać, a izvorno je objavljen na blogu Steamy, creamy....

Šarena salata s piletinom

4. Waldorfska salata

Waldorfska salata jedna je od najpoznatijih u svijetu, a njene su osnovne namirnice jabuke, celer i orasi. Zanimljiva kombinacija voća, povrća i orašastih plodova porijeklo vuče iz New Yorka, iz 1893. godine gdje ju je osmislio Oscar Tschirky, šef sale u hotelu Waldorf Astoria. Izvorni recept sastojao se samo od kockica jabuke, celera i majoneze, a orasi su dodani kasnije.

Waldorfska salata

5. Zdrava i zasitna Cezar salata

Kombinacija mladog kelja ili raštike, skupine zelenih salata, klica poriluka, mrkve, rikole, avokada, oraha i kockica kruha, prelivena majonezom od tofua pravo je otkriće. Izvorna Cezar salata pripisuje se kuharu Caesaru Cardiniju, Talijanu koji je otvorio restorane u SAD-u i Meksiku.

Pogledajte video recept Dunje Gulin:

Video: Zdrava i zasitna Cezar salata

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!