Kako biti dobra majka svom djetetu?

mama, kci, obitelj, Shutterstock 393892591

Kvaliteta emocionalne veze između majke i djeteta, prema teorijama razvojne psihologije, određuje kasniji odnos osobe prema sebi samoj, ali i prema svijetu oko sebe.

Osnovni sastojak za kvalitetan odnos je da majka dijete prihvati i doživi kao osobu za sebe, kao nekoga koga će tek upoznati, a ne nekoga koga  poznaje, kao nekoga tko ima jedinstvene karakteristike i tko joj je možda sličan, ali možda i jako različit. Na temelju tog stava djetetu pristupamo poštujući njega kao osobu, a ono razvija povjerenje u nas.

Razvoj odnosa majka - dijete

Kao i svaki odnos i odnos majke i djeteta se razvija, nije zapisan negdje u zvijezdama i ne garantira samim tim što se radi o majci i djetetu da će biti dobar.

U prvoj godini života majka je ta koja provodi najviše vremena s djetetom: kroz to vrijeme razvija se primaran stil privrženosti koji će imati najveći utjecaj na djetetov razvoj. Majka je u to vrijeme najvažnija figura i ako odgovara na djetetove potrebe, ako je u stalnoj interakciji s djetetom, ako dijete prihvaća kao odvojeno biće i pruža mu toplinu i ljubav, podršku i pomoć, stvara temelj za razvijanje sigurne privrženosti.  

Ostalo se temelji na prihvaćanju djeteta kao odvojenog bića. Dijete ima sve potrebne resurse (različite u određenoj razvojnoj fazi) za uspjeh i ne treba ga prezaštičivati, čemu po mom iskustvu češće pribjegavaju majke od očeva. Dobro je pustiti dijete da proba i pogriješi ako treba. Da njegov uspjeh bude njegov, a njegova pogreška da bude njegova odgovornost.  

Često čujem roditelje kako kažu nešto poput "Završili smo prvi razred". To nije istina, roditelji su ga završili puno prije, a na ovaj način oduzimaju nešto najvrednije djetetu: osjećaj da je uspio sam.

Za odnos je naravno potrebna ljubav i toplina, podrška i pomoć ako je potrebna, dozvoljavanje izražavanja emocija i još mnogo toga. Ne samo dozvoljanje emocija, nego i adekvatno reagiranje na njih. Kada je dijete tužno treba mu utjeha. Znači prvo ćemo ga utješiti, a onda se usmjeriti na eventualno riješavanje problema. Kada je ustrašeno treba mu zaštita. Kada je ljuto traži da ga se vidi.

Greške koje majke ponavljaju

Prva je projekcija svojih strahova ili ograničavajućih uvjerenja o sebi, okolini i životu. Primjerice ako je uvjerenje majke da je ljubav žrtva (za ženu) vrlo lako će to prenijeti svojoj kćeri. To će uvjerenje dalje formatirati kćerkino ponašanje. Vjerojatno će birati partnere za koje će se žrtvovati, pa će se možda kasnije žrtvovati za svoju djecu, a u sebi biti nezadovoljna jer ne zadovoljava svoje potrebe.

Projekcije mogu utjecati na razočarenje, ukoliko djevojčica nije nalik majci. Uzmimo za primjer da je majka modno osvještena, uvijek sređena i očekuje od svoje kćeri da voli nositi haljinice i da bude slatkica. Mala pak obožava hlače i juri s dečkima natjeravajući loptu. Najveća greška, po mom mišljenju, gurati svoju kćer u kalup da bude slična nama.

Ili onemogućavanje iskazivanja ljutnje: "Ti si djevojčica nemoj se ljutiti“. To je dobra podloga za razvijanje pasivne agresije kod žena. Ako se ne mogu aktivno zauzeti za sebe, koji puta i ljutnjom, onda će izabrati pasivni način i očekivati da joj se pročitaju misli.

Poruka majkama i očevima:

 • Poštujte dijete kao odvojenu osobu sa specifičnim temperamentom i individualnim značajkama
 • Otkrijte koje su njegovi talenti, želje i interesi i potičite ga u tom smjeru
 • Kritizirajte njegovo ponašanje, a ne njega kao osobu
 • Vodite računa o tome da kritika bude barem deset puta manje nego pohvala, poljubaca, zagrljaja, ugodnih razgovora…
 • Često ga grlite i ljubite (u pubertetu smanjite, uostalom ono će vam samo pokazati kada je dosta)
 • Ne radite umjesto njega stvari koje može napraviti samo
 • Smijte se s njim
 • Igrajte se s njim
 • Provodite zajedničko vrijeme u aktivnostima koje i vi volite (nemojte se siliti igrati s lutkama ako vam se to nikako ne radi, dijete će primijetiti da vam je muka)
 • Mislite na sebe i svoje potrebe
 • Njegujte odnos s partnerom

Jelena Vrsaljko, Dipl.soc.radnik /Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!