Čaj od anisa olakšava simptome bronhitisa i probavne tegobe

anis, Shutterstock 1222816489

Poznat kao prirodni lijek, anis je biljka koja se koristi za liječenje prehlada, bolesti dišnih putova i gljivica... Ako vas muče neki od ovih problema, pripremite čaj od anisa.

Ljekoviti dijelovi biljke su plod, odnosno sjemenke koje sadrže eterično ulje, proteine i ugljikohidrate. Osim što ga možete koristiti za olakšavanje određenih tegoba, u našim se krajevima koristi i kao začin za glavna jela, torte, sladolede, pekmeze i kompote, a ponekad se od njega pripremaju i likeri.

Pileća juha s lukom štiti od prehlada i gripe - evo kako je pripremiti

Kako anis djeluje na naše zdravlje?

Vjeruje se da anis povećava protok majčina mlijeka te tako olakšava dojenje, a smiruje probavne tegobe, grčeve u trbuhu i rješava nadutost ili vjetrove. Anis otapa sluz u grlu kod osoba koje boluju od bronhitisa i tako otvara dišne puteve. Ako vas muči mokri kašalj, posegnite za pastilama od anisa – one će umiriti nadraženo grlo.

Priprema čaja od anisa

Čaj od anisa će pogodovati zdravlju organizma jer dezinficira sluznicu želuca i tako pomaže kod grčeva i nadutosti, ali se posebno preporučuje osobama koje imaju problema s probavom i dišnim putevima.

Češnjak – prevenira bolesti, pomaže kod infekcija i visokog tlaka...

Priprema: Jednu čajnu žličicu anisa kuhajte desetak minuta u mlijeku. Kada se pripravak ohladi, procijedite ga i dodajte žlicu meda.

Trebalo bi ga se piti nekoliko puta tijekom dana. Ako ne volite mlijeko, onda je preporuka čajnu žličicu anisa preliti čašom vrele vode i ostaviti ga tako15-ak minuta.

Med se dodaje ako se radi o problemima dišnih puteva, dok se za probavne smetnje čaj ne zaslađuje.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!