Keksi mogu biti slatki iako šećer nije jedan od glavnih sastojaka, a da su pritom jednako ukusni te još zdraviji
Donosimo vam dva recepta za kekse koji će vas jednostavno osvojiti, a sve što je potrebno je nekoliko sastojaka i dobra volja te će vaši keksići biti brzo gotovi.
Slatki keksi sa sezamom
Sastojci:
- 1 1/2 šalica brašna (bez glutena ili brašna od cjelovitih žitarica)
- 1/2 čajne žličice praška za pecivo
- 1/2 čajne žličice soli
- 1/4 šalice tahini umaka
- 1/4 šalice maslinovoga ili kokosovoga ulja
- 1/3 šalice sjemenki sezama
- 2/3 šalice maslaca od badema
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posebnoj zdjeli posebno pomiješajte brašno, prašak i sol.
- Pomiješajte zajedno maslac od badema, tahini i ulje. Zatim u tu posudu dodajte suhe sastojke koje ste prethodno pomiješali. Smjesa treba biti gusta i ljepljiva. Stavite u hladnjak na 30 minuta kako bi se smjesa stvrdnula.
- Nakon što izvadite iz hladnjaka napravite male kuglice i umiješajte ih u sjemenke od sezama. Utisnite kuglicu u posudu za pečenje kako bi dobila oblik keksa.
- Pecite kekse oko 10 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
Keksi s kvinojom i bananom
Sastojci:
- 1 1/2 šalica kuhane kvinoje
- 1/2 šalice brašna
- 2 usitnjene banane
- 2 jaja
- 1/2 šalice komadića tamne čokolade
- 1/2 čajne žličice soli
- 1 čajna žličica cimeta
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U posudi pomiješajte usitnjene banane, dodajte jaja i sol. Potom lagano dodajte kvinoju i brašno. Ubacite i komadiće čokolade i pomiješajte sve zajedno.
- Pomoću dvije čajne žličice maslaca napravite oblik keksa i stavite na posudu za pečenje. Pecite kekse oko 15 minuta. Ostavite da se malo ohladi prije posluživanja.
7 savjeta uz pomoć kojih ćete prestati jesti šećer
M.S.
Foto: Shutterstock