Obožavamo tikvice, a muffini od tikvica su najbolja poslastica!

muffini, Shutterstock 318955385

Saznajte više o nutritivnim prednostima kuhanja s tikvicama i provjerite kako napraviti ukusno jelo od ove omiljene ljetne namirnice.

Tikvice su ljetna superhrana, sadrže velike količine vitamina C,  A, K, B,  a od minerala sadrže mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij. Ljetne tikvice su mekše i kremastije od onih koje dozrijevaju zimi, a njihov blagi okus odlično se slaže s bosiljkom, majčinom dušicom i ružmarinom.

Koje su odlike tikvica?

Ovo zeleno povrće sadrži beta karoten, a brojna istraživanja potvrdila su kako prehrana obogaćena beta karotenom smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i od bolesti koronarnih arterija. 

Vitamin C u tikvici štiti od nastanka raka i srčanih bolesti te pomaže tijelu u obrani od virusnih infekcija, dok kalij održava normalnu ravnotežu tjelesnih tekućina, normalni krvni tlak i rad srca.

Odaberite pravu tikvicu!

Pri kupovini tikvice birajte one koje su sjajne, srednje veličine, kompaktne i neoštećene kore koja nije pretvrda, ali ni mekana. Postupajte pažljivo s tikvicama, jer i samo mala oštećenja mogu uzrokovati njihovo kvarenje. Neoprane ih čuvajte u hladnjaku do osam dana, a po želji ih možete i zamrznuti.

Muffini od tikvica

  • 200 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 1 jaje
  • 100 ml jogurta
  • prstohvat sjemenki kumina
  • 3 žlice ulja (kokosovo, maslinovo, suncokretovo...)
  • 1 manja tikvica
  • 100 g feta sira
  • soli po želji (otprilke ½ žličice)

Priprema:

  • Zagrijete pećnicu na 180 -200 stupnjeva Celzijevih te pripremite 9 kalupa za muffine.
  • U zdjeli pomiješate brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, kumin i sol..
  • U drugoj posudi pomiješate jaje, jogurt i ulje te sve dodajte mješavini s brašnom.
  • Tikvice naribate i ocijedite te ih dodajte mješavini. Nježno sve promiješate dok se sastojci ne spoje.
  • Podijelite smjesu u kalupe za muffine, a na vrh svakog namrivite malo feta sira. Pecite 18-20 min. dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

Dobar tek!

Pripremite i medaljone s tikvicama

Ana A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!