Osim izvanrednog okusa, marelice se zdrave, hranjive i bogate vitaminima.
Marelice sadrže vitamine A, C, B kompleksa, kalija i beta karotena. Poboljšavaju vid, obnavljaju oštećeno tkivo te pomažu u razvoju jačanja zubi i kostiju.
1. Cheesecake pločice od marelica
Sastojci:
Sastojci za cheesecake punjenje:
- 1 šalica krem sira
- ½ šalica šećera
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica svježe cijeđenoga soka od limuna
- 1 jaje
- ¾ šalice usitnjenih marelica
Priprema:
- U blenderu pomiješajte brašno, ekstrakt vanilije, šećer i maslac. Sačuvajte pola smjese kako biste prelili po vrhu kasnije.
- Dio smjese nanesite na posudu za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite par minuta da se ohladi.
- Pomiješajte sir, šećer, sok od limuna i ekstrakt vanilije dok ne postane mekano. Dodajte jaja. Posložite marelice.
- Smjesu cheesecakea nanesite na već spremno ispečenu bazu. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Pustite da se dovoljno ohladi prije serviranja.
Osvježavajući recepti s borovnicama za ljetne dane
2. Marelice na roštilju
Sastojci:
- 5 marelica, narezanih napola
- 4 komada pršuta, odrezanih na trećine i zarolani
- 10 komada sira
- med
Priprema:
- Zagrijte roštilj na srednjoj toplini.
- Stavite marelice na roštilj i pecite nekoliko minuta dok ne postanu mekane. Stavite sir i pršut na vrh. Prelijte vrh s medom i poslužite.
Osvježite se bezalkoholnim koktelima – limunada s bosiljkom i gazirana kruška
M.S.
Foto: Shutterstock