Poderane gaće – svi se trgaju za njih! Naučite ih pripremati uz ovaj jednostavan recept

poderane gace, langosi

Tek je mjesec dana prošlo od adventskih sajmova, a mi smo se već zaželjeli mirisa i okusa ove jednostavne narodne poslastice. Srećom, fašničko je doba pred nama i možemo ponovo, bez grižnje savjesti, uživati u njima.

Koliko je krajeva Hrvatske, toliko je recepata za poderane gaće, lepinje, langoše... zovite ih kako vam drago! Mi smo se odlučili za ovaj jednostavan, slavonski recept.

Pripremite slasne krafne od zdravih i "laganih" sastojaka

Potrebno vam je:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 dcl mlake vode
  • Malo mlijeka
  • 20 g soli
  • Svježi kvasac

Priprema:

Izmrvite svježi kvasac, dodajte malo mlakog mlijeka i prstohvat šećera pa ga ostavite po strani da „proradi“. U međuvremenu prosijte brašno u veću posudu i napravite u sredini šupljinu u koju ćete dodati spreman kvasac. Dodajte sol i rukama ili varjačom miješajte tijesto (miješajte tako da što više zraka „pokupite“ tijekom miješanja). Postupno dodajte vodu i miješajte dok tijesto više nije ljepljivo tako da ga možete formirati u lijepu polukuglu. Kad je gotovo ostavite ga pokrivenog da odstoji oko 30 minuta ili koliko je potrebno da udvostruči veličinu.

Bakine krafne s pekmezom od marelice, a bez glutena

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razvaljajte ga na debljinu od 1 do 1,5 cm. Nožem izrežite kvadratne oblike i u sredini svakog napravite manji rez.

U većoj posudi zagrijte ulje (suncokretovo ili biljno) i kad je vruće ubacite pripremljene langoše. Kad dobiju lijepu zlatnu boju, okrenite ih i pržite još minutu-dvije. Izvadite iz ulja i položite na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Dobar tek!

Savjet više: dodate li tijestu čep domaće rakije langoši neće upiti masnoću iz ulja, a okus će ostati isti.

Pogledajte kako poznati kuhar Almo Čatlak priprema omiljene poderane gaće:

M. R. S.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

 Prati nas na Viber Public Chatu!