Pripremite laganu tortu sa smokvama i jogurtom

smokve, shutterstock

Od davnina su smokve rasle na cijelom području Sredozemlja i bile jedna od najvažnijih živežnih namirnica. Njihov sladak okus pogodan je za deserte i kolače. Ali se one izvanredno slažu i s pikantnim jelima.

Odličan recept za tortu sa smokvama i jogurtom, koja se peče samo 25 minuta, idealan je za ljetne dane kada su nam smokve dostupne.

Potrebni sastojci za okrugli oblik (22 cm promjer):

Za tijesto:

  • 2 jaja
  • 80 g šećera
  • 90 g brašna
  • 1 bjelance

Za nadjev:

  • 1 naranča
  • 8 svježih zrelih smokvi
  • 250 g jogurta (s manje masnoće)
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 3 žlice likera od naranče
  • masnoća za namašćivanje oblika za pečenje

Postupak pripreme:

  • Razdvojite žumanca i bjelanca. Mikserom ili pjenjačom 3 minute miješajte žumanca s 1 žlicom tople vode. Potom dodajte šećer i miješajte.
  • Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pospite masu brašnom i lagano ga umiješajte. Od bjelanaca istucite snijeg pa ga umiješajte u tijesto.
  • Premažite masnoćom oblik za pečenje pa u njega stavite tijesto i poravnajte ga, Pecite oko 25 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici da kolač dobije zlatnožutu boju. Izvadite ga i ostavite da se ohladi.
  • Operite i dobro obrišite naranču za nadjev. Naribajte koru i iscijedite sok. Operite smokve pa ih narežite na osmine. Ako im je kožica gorka, ogulite ih.
  • Izmiješajte jogurt, šećer u prahu i naribanu narančinu koru.
  • Podlogu za tortu stavite na pladanj. Poškopite narančinim sokom i likerom, a potom premažite jogurtom začinjenim narančinom koricom.
  • Složite na jogurt kriške smokava, prekrijte prozirnom folijom i ostavit eu hladnjaku 60 minuta.
  • Potom je izvadite i poslužite.

Dobar tek!

Izvor: Reader's Digest

A. Abrahamsberg
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!