Bundeva, tikva ili buča omiljena je namirnica na jesenskim jelovnicima. Iako se uglavnom koristi za slana predjela ili glavna jela, bundeva je zanimljiv odabir i za slatka.
Osim što može poslužiti kao jednostavan desert kao pečena i posuta šećerom i cimetom, od nje možemo raditi i kolače i torte. Kombinacija bundeve i krem sira pozitivno iznenađuje sve koji vole slatki zalogaj.
Halloween u zoološkom vrtu: Pogledajte kako izgleda luda zabava životinja i bundeva
Sastojci za podlogu:
- 150 g integralnih keksa
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1,5 žlica otopljenog margarina
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
Sastojci za nadjev:
- 250 g svježeg krem sira
- 400 g bundeve
- 3 dcl vode
- 200 g smeđeg šećera
- 2 jaja
- malo cimeta
- malo muškatnog oraščića
- 1 želatina
Tart od limuna – recept koji će oduševiti i najveće sladokusce
PRIPREMA:
- Za podlogu sameljite kekse, dodajte sve ostale sastojke i promiješajte. Kalup obložite masnim papirom i utisnite smjesu od keksa na dno kalupa.
- Bundevu nasjeckajte na kockice i kuhajte dok ne omekša u 3 dcl vode sa šećerom. Izvadite bundeve i nastavite kuhati tekućinu dok se ne reducira u gustu masu. 150 g od kuhanih bundeva zgnječite u pire, a ostatak ostavite za pokrov.
- Za nadjev pomiješajte sir s hladnim pireom od bundeve dodajte jaja i začine. Kremu izlijte na podlogu od keksa i pecite na 160 °C oko 40 minuta.
- Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite u kalupu da se ohladi. Posložite priređene bundeve po vrhu torte, te prelijte sirupom u koji prethodno umiješajte želatinu. Dobro ohladite i poslužite.
Juha od bundeve – jedini recept koji će vam ikada trebati
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock