Detoksikacija organizma: Smanjite količinu kave, pa smršavite i budite zdraviji

kava, Shutterstock 1367072624

Kava je možda i najpoznatiji napitak diljem svijeta, a u tom savršenom okusu uživamo bez obzira na doba dana i temperaturu zraka.

Studije su pokazale kako se u 10-ak godina uvelike povećao broj osoba koji konzumiraju šalicu kave u danu. Šalica kave je svakako odlična "mjera" jer ona nudi brojne zdravstvene dobrobiti, a neke od njih su zaštita od bolesti jetre, raka i dijabetesa tip 2.

Dobro je imati na umu kako prevelike količine kave ipak mogu dovesti do određenih problema, poput utjecaja na neurotransmitere u mozgu, anksioznost, glavobolju.... Također, osoba ne bi trebala konzumirati više od 400 mg kave u danu, prema preporukama Američka Agencija za hranu i lijekove.

Ako ste se odlučili za detox plan, ne zaboravite iz prehrane izbaciti i kavu

Možete početi tako da smanjite unos kave u velikoj mjeri u prvih 5 dana, a nakon toga joj nađite zamjenu. Na kraju ćete doći do toga da vam kava više nije potrebna, a uživat ćete u kvalitetnom snu, miru i lijepom osmijehu...

Kvalitetniji san

Kofein može utjecati na razinu energije i budnost, ali ako unosite male količine kofeina ili ga potpuno izbacite iz života, bolje ćete spavati i imati više energije za novi dan. Kako kofein ostaje u krvi 5 sati, pazite kad pijete zadnju kavu u danu.

Gubitak kilograma

Vaša šalica kave može sadržavati puno šećera i drugih kalorijskih dodataka. Ova kombinacija može uzrokovati nakupljanje kilograma, ali i sama kava budi apetit i osjećaj gladi.

Bolje raspoloženje

Ako ste nekad popili previše kave sigurno ste primijetili da ste bolje fokusirani, ali i nervozni, pod stresom... Naknadno će uslijediti manjak koncentracije i problemi sa snom – što će u konačnici uzrokovati jedan loš dan. Ako želite biti mirniji, izbacite kavu iz rutine.

Bili smo u šopingu s nutricionisticom: Što je kupila, a što ni u ludilu ne nosi doma?

Bolje oralno zdravlje

Ako vas brinu žuti zubi i propadanje zubne cakline, zaboravite na kavu jer je uživanje u većim količinama ovog napitka povezano upravo s ovim stanjima.

"Mjesečevo mlijeko" se smatra najboljim lijekom za nesanicu, evo kako ga pripremiti

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!