Ukusni mali zalogaji u maštovitim kombinacijama mesa, ribe i povrća mogu se sve češće naći i u hrvatskim restoranima.
Splitski restoran Terminal F predstavlja tapase koji će nas jednim zalogajem odvesti u vruću Andaluziju u kojoj je ova delicija nastala, ali i koje zahvaljujući njihovim receptima možete napraviti i u vlastitom domu.
Pohana jaja – neodoljiv recept za drukčiji doručak
Sama riječ tapa znači poklopac, jer su se mali zalogaji, koji su u početku bili samo kriške pršuta, stavljali na čaše kako bi se piće zaštitilo od muha i prašine. Tapasi se danas jedu u svim krajevima Španjolske i Portugala.
BANDERILLAS
Sastojci za 1 osobu:
- kiseli krastavac 2 dkg
- inćun domaći 1 kom.
- kisela kapulica 1 kom.
- paprika 2 dkg
- maslina 1 kom
Priprema:
Na drveni štapić nizom slagati kiseli krastavac umotan inćunom, zatim polovicu cherry rajčice te mini mozzarellinu koju naslonimo na listić svježeg bosiljka te niz završavamo punjenom dalmatinskom maslinom.
Za prste polizati – grčka piletina punjena tikvicama, rajčicom i feta sirom
MONTADITOS
Sastojci za 1 osobu:
- tuna 8 dkg
- maslinovo ulje 0.01
- češnjak 0.01
- sol 0.01
- papar 0.01
- tabasco 0.01
- crnilo sipe 0.02
- maslac 0.05
- sirni namaz 0.05
- maslina 1 kom.
- rikula 0.02
- džem smokve 0.04
- bademi 0.03
- Camembert sir 4 dkg
- pesto od bosiljka 0.03
- chery 1 kom.
- mozzarela 1 kom
Priprema:
U blender stavimo tunu, maslinovo ulje, češnjak, sirni namaz, rastopljeni maslac, tabasco, sol i papar. Smjesu blendamo dok svi sastojci ne postanu kompaktni. Polovicu smjese izvadimo i stavimo u frižider dok se ne stisne.
U ostatak paštete dodamo crnilo sipe i nastavimo blendati dok smjesa ne poprimi boju te također stavimo u hladnjak. Na tostani kruh za prvi canape sendvic slažemo: maslac, rikula, bijela i crna pašeta, meso maslina.
Na drugi canape džem od smokve, sitno rezani Camembert sir i usitnjene bademe. Na treći: postelja od pesta cherry rajčice i mozarelini.
Ne volite prokulice? Uz ovaj recept, obožavat ćete ih
ENSALADA DE CANGREJO
Sastojci za jednu osobu:
- jadranska kozica 6 dkg
- majoneza 0.04
- ananas 0.02
- limun 0.01
- maslinovo ulje 0.02
- sol 0.01
- papar 0.01
- jaje 1 kom
- mlada kapulica 0.02
Priprema:
Flambirati meso kozica i ostaviti da se ohladi. Na sitno narezati meso ananasa, mladu kapulicu, bijelanjak jaja. U posudu aromatizirati majonezu s limunovom koricom i maslinovim uljem. Poslužuje se uz tost.
Skijaške palačinke – slastica koju morate probati
Ordinacija.hr
Foto: Promo