Kolumnisti i blogeri: Na treningu sa Sašom Segediem

Treniranje na otvorenom: Kako se pripremiti, a da vam ne bude vruće ni hladno?

Foto: Shutterstock

Stiže nam sunce i lijepo vrijeme, a to znači da će nas sve više početi privlačiti treninzi na otvorenom i svi oni benefiti koji se mogu iskusiti samo u prirodi/svježem zraku.

Iskreno, ako mene osobno pitate, sada (rano proljeće i proljeće) je najbolje vrijeme za treninge na otvorenom iz čistog razloga što su temperature još uvijek dovoljno normalne da vas neće opaliti sunčanica ukoliko se odlučite u podne posjetiti trim stazu ili maksimirsku šumu. Ono što nam možda i ne ide naruku tijekom proljeća su temperaturne razlike koje kroz dan mogu biti i do 10/12 stupnjeva sa različitim postotkom vlage u zraku.

Upravo zato, izbor kvalitetne opreme za outdoor trening, ponekad može biti prava muka jer ni sami ne znate što bi stavili na sebe, odnosno konstantno si postavljate ova dva pitanja:

Hoće li mi biti prehladno?

Hoće li mi biti prevruće?

Bez brige, i sam se X puta zateknem pred tom dvojbom kada se odlučujem na prve kilometre po sljemenu ili maksimiru. Kako bi si olakšali sve buduće izlaske van, pripremio sam vam par savjeta za koje vjerujem da će vam biti korisni kako bi lakše odlučili s čime se opremiti kako bi naša outdoor avantura prošla u što lagodnijem tonu……

Bez brige – neće vam biti HLADNO! Vjerojatno jedna od veći briga svih nas! Ali nemojte zaboraviti na činjenicu da ćete se kretati te da tijelo proizvodi toplinu. Ustvari, čim se počnete znojiti znate da se vaše tijelo dovoljno ugrijalo i da je mozak uključio air condition u vidu znoja kako bi izbacio višak topline van. Stoga, ukoliko ne mislite pozirati/glumiti manekena ili manekenku na trim stazi, predlažem da uzmete manje odjeće jer ćete vrlo vjerojatno u nekom trenutku poželjeti skinuti taj debeli šuškavac koji ste ponijeli sa sobom u nadi da je bolje imati nego nemati.

Birajte materijale! Ok, možemo mi pričati marketing ovo ili ono ali vjerujte mi na riječ da su dry fit/clima cool/pro tech/heat gear majice, skuplje sa razlogom a taj razlog se krije u samoj tehnologiji izrade majici/tajica/kratkih hlačica i slično. Jeftiniji materijali vas neće zaštiti od iznenadnog vjetra ili pada temperature već ćete svaku promjenu osjetiti (doslovno) na svojoj koži. Stoga, zaboravite na kvalitetu pamuka i prihvatite da su umjetni materijali stvoreni sa svrhom i razlogom a ta svrha može biti od zadržavanja topline, do hlađenja tijela i propuštanja znoja van. Naravno, većina takvih majci izgleda vrlo tanko i svatko normalan će biti skeptičan da nešto tako tanko može grijati tijelo (za primjer) ali kao i kod većine svari u životu……izgled vara!

Manje je više! Upravo tako; kvalitetom nadomjestite kvantitetu i radije izdvojite malo više novaca za neku od gore nabrojanih tehnologija izrade nego da kupite dvije pamučne majice. U raznim sportskim dućanima imate na izbor različite brandove tako da vam je izbor kvalitetne robe (po pristupačnim cijenama) zaista velik. Dajte si vremena malo pronjuškati po dućanima i budite sigurni da kvalitetu ne morate platiti masno.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo