Poznat kao prirodni lijek, anis je biljka koja se koristi za liječenje prehlada, bolesti dišnih putova i gljivica… Ako vas muče neki od ovih problema, pripremite čaj od anisa.
Ljekoviti dijelovi biljke su plod, odnosno sjemenke koje sadrže eterično ulje, proteine i ugljikohidrate. Osim što ga možete koristiti za olakšavanje određenih tegoba, u našim se krajevima koristi i kao začin za glavna jela, torte, sladolede, pekmeze i kompote, a ponekad se od njega pripremaju i likeri.
Pileća juha s lukom štiti od prehlada i gripe – evo kako je pripremiti
Kako anis djeluje na naše zdravlje?
Vjeruje se da anis povećava protok majčina mlijeka te tako olakšava dojenje, a smiruje probavne tegobe, grčeve u trbuhu i rješava nadutost ili vjetrove. Anis otapa sluz u grlu kod osoba koje boluju od bronhitisa i tako otvara dišne puteve. Ako vas muči mokri kašalj, posegnite za pastilama od anisa – one će umiriti nadraženo grlo.
Priprema čaja od anisa
Čaj od anisa će pogodovati zdravlju organizma jer dezinficira sluznicu želuca i tako pomaže kod grčeva i nadutosti, ali se posebno preporučuje osobama koje imaju problema s probavom i dišnim putevima.
Češnjak – prevenira bolesti, pomaže kod infekcija i visokog tlaka…
Priprema: Jednu čajnu žličicu anisa kuhajte desetak minuta u mlijeku. Kada se pripravak ohladi, procijedite ga i dodajte žlicu meda.
Trebalo bi ga se piti nekoliko puta tijekom dana. Ako ne volite mlijeko, onda je preporuka čajnu žličicu anisa preliti čašom vrele vode i ostaviti ga tako15-ak minuta.
Med se dodaje ako se radi o problemima dišnih puteva, dok se za probavne smetnje čaj ne zaslađuje.
A. A.
Foto: Shutterstock