Ako najmilijima želite pripremiti doručak iz snova onda im svakako ispecite bagels – okrugla peciva s rupom u sredini. Osim po obliku, bagelsi su specifični jer se prvo kuhaju pa peku.
Poderane gaće – svi se trgaju za njih! Naučite ih pripremati uz ovaj jednostavan recept
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- 260-270 ml vode
- vrećica suhog kvasca
- pola žličice šećera
- 2 žličice soli
- kockica maslaca (20 g)
- 1 žumanjak
- 1 žličica mlijeka
- sezam
Recept za domaći kruh s tri vrste brašna
priprema:
U malo tople vode razmutiti kvasac i šećer, pustiti da se diže 5-10 minuta. U posudu prosijati brašno, dodati sol, rastopljeni maslac i dignuti kvasac. Dodavati vode malo pomalo i miješati sve dok se ne dobije glatko tijesto.
Premazati ga tankim slojem ulja, prekriti i staviti da se diže na toplom. Za otprilike 45 minuta, kad se tijesto udvostruči, premijesiti drugi put, podijeliti nožem na kuglice od 100 grama, mogu se dodatno formirati rukama.
Ostaviti kuglice da se dižu pokrivene oko pet minuta, potom se definira oblik bagelsa – može se utisnuti palac u sredinu svake kugle te rupu proširivati prstima da bi postala veća ili malenom čašicom izrezati krug unutar kuglice.
Višak tijesta ponovno umijesiti i ponoviti postupak. Peciva ostaviti da se dižu 15-ak minuta, a za to vrijeme u dubokom loncu zakuhati nekoliko litara vode u koju se stavi žličica sode bikarbone. U kipuću vodu ubaciti peciva i kuhati ih dok ne isplivaju na površinu.
Kuhati još do minutu s druge strane i šupljom lopaticom vaditi ih na lim obložen papirom za pečenje. Premazati umućenim jajetom pomiješanim sa žličicom mlijeka i posuti sezamom. Peći na 220 stupnjeva 20-ak minuta.
Kad se ohlade, mogu se puniti po želji. U bagels možete stavite preprženu slaninu s kajganom i parmezanom, a može ići i losos s krem-sirom i začinima.
Jednostavan kolač s instant kavom za prste polizati
Pripremila: P. Balija
Foto: Shutterstock