O, da! Češnjak bi trebali puno češće koristiti i zimi, a evo i nekoliko razloga zašto! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

O, da! Češnjak bi trebali puno češće koristiti i zimi, a evo i nekoliko razloga zašto!

Shutterstock

Nezamjenjivim okusom, češnjak vlada kuhinjama već stoljećima.

No, osim što poboljšava naša jela, češnjak poboljšava i naše zdravlje, a kako nam  točno doprinosi navodi shape.com.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje

Sastojci češnjaka proširuju krvne žile te smanjuju krvni tlak, tvrdi dr. William W. Li, a dodavanjem samo dva režnja češnjaka snizit ćete krvni tlak, poboljšati zdravlje srca te usporiti razvoj srčane bolesti kod starijih osoba.

Koliko češnjaka trebate pojesti za uravnotežen krvni tlak?

Poboljšava imunitet

Češnjak potiče otpuštanje obrambenih imunoloških stanica tijela koje brišu sve nepoželjne nametnike te štiti od infekcija, kazao je dr. Li.

Osim toga bogat je vitaminom C koji je koristan pri zaštiti od prehlade te unutarnjih infekcija. 

Uostalom, “izvor je organosumpornih spojeva (poput alicina) koji imaju imunomodulatorna svojstva i ublažavaju simptome gripe i prehlade“, kazala je Katarina Zupančič, dipl. ing. nutricionist za Ordinacija.hr te navela kako ga je najbolje jesti svježeg, ali i u namazima, kao sok ili čaj te u kapsulama.

Namaz od češnjaka možete pripremiti tako da 6 češnjeva češnjaka pomiješate s 20 dag svježeg krem-sira, 10 dag maslaca, malo soli i papra te začinskim biljem poput bosiljka, ružmarina, kadulje i majčine dušice. Ako volite ljuto, slobodno ubacite sitno nasjeckanu čili papričicu, kazala je. 

Potiče mršavljenje

Neka istraživanja pokazala su kako je češnjak odličan za kontroliranje, ali i smanjenje tjelesne težine. 

Utječe na lijep izgled

Češnjak poboljšava izgled kože jer pospješuje elastičnost kože, a usporava i starenje

“Češnjak je dobar i u borbi protiv bora“, tvrdi nutricionistica Lisa Richards.

Češnjak – i hrana i lijek

Kako bi pri svakom kuhanju s češnjakom dobili sve njegove beneficije, češnjak prije kuhanja zdrobite te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi do 10 minuta kako bi otpustio sve korisne enzime. 

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo