Uz malo mašte, prave sastojke i dobro odabran kruh možemo uživati u međuobroku ili gablecu i pri tome se zdravo hraniti.
Zamijenite danas meso ribom i pripremite jednostavan sendvič po receptu nutricionista Branimira Dolibašića.
Riblji rustikalni sendvič
Sastojci:
- dvije kriške tamnog raženog kruha (tanko rezane)
- jedan file srednje velike skuše (lokarde) ili iz konzerve
- četiri lista zelene salate
- cijeđeni sok limuna
- maslinovo ulje
- tanko narezana rajčica
Priprema:
1. Maslinovo ulje prelijte preko kruha, dodajte rajčicu i file skuše (bilo spremljene ostatke od pržene skuše ili smrvite vilicom ocijeđeni file iz konzerve).
2. Pokapajte limunovim sokom i pokrijte salatom te drugom kriškom kruha.
Zašto skuša?
Radi se o nešto masnijoj ribi, ali ona je puna zdravih masnoća. Po hranjivoj vrijednosti, skuše su najbolje ribe. One su jedan od najbogatijih izvora omega-3 masnih kiselina -2,1 g na 120 grama mesa. Osim što su zdrave za srce, skuše sadrže i mnogo drugih tvari. Skuša ima više od 10 posto RDA kalcija te je dobar izvor vitamina D koji pomaže apsorpciji kalcija. Također je bogata antioksidansima, vitaminima A i D.
Osim svega toga, ona ima i puno B-vitamina: skuša je odličan izvor niacina, dobar izvor tiamina, B 12 i riboflavina.
Imate samo tunu u konzervi i malo vremena? Dovoljno za pripremu genijalnog i jednostavnog obroka
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock