Danas možete nabaviti vrlo lako razne umjetne boje za jaja, ali ako želite koristiti prirodne sastojke, imamo nekoliko ideja za vas.
Tradicija farbanja jaja za Uskrs je poznata već dugo, a nekada davno su se i koristile samo prirodne boje. Možete koristi ciklu, kupus, kurkumu, čaj… Ovisi kakve boje želite postići. Evo koje korake morate slijediti.
Ideje za prirodno farbanje jaja
Za jednu veliku šalicu vode koristite:
- 1 šalicu naribanog tamnog kupusa – jaja će biti plavkaste boje
- 1 šalica ljuske crvenog luka – ako ljuska jajeta prirodno ima crvenkastu boju, jaja će poprimiti boju lavande
- 1 šalica smeđe ljuske luka – na bijelim jajima ćete dobiti narančastu boju, na tamnijim smeđu
- 1 šalicu naribane cikle – svjetla jaja će poprimiti ružičastu boju, tamnija jaja smeđu
- 2 žličice kurkume – žuta jaja
- 1 vrećica crvenog čaja – jaja će biti boje lavande
Vodi možete dodati i žlicu bijelog octa za sjaj
Postoji li razlika između bijelih i smeđih jaja? Obojite ih namirnicama koje imate kod kuće
Kako obijati jaja ciklom, kurkumom, kupusom…
Evo što vam je potrebno:
- Skuhana i ohlađena jaja bijele ili svijetlo smeđe boje
- Velika šalica vode za svaku boju
- 1 šalica naribanog kupusa
- 1 šalica kore luka (crvenog i smeđeg)
- 1 šalica naribane cikle
- 2 žlice kurkume
- 1 vrećica čaja hibiskusa
- 1 žličica octa
- malo prirodnog ulja
Potrebno je još…
- posuda s poklopcem
- bijeli tanjur
- cjedilo
- još jedna posuda
- bijeli tanjur
- kuhinjski papir
Uskrsni jelovnik kako ga vidi nutricionistica – neće se svima svidjeti, ali ima i šunke i kolača
Upute:
- dodajte vodu u posudu
- dodajte kupus, luk ili neku drugu namirnicu vodi i pustite neka proključa
- smanjite vatru, stavite poklopac i pustite neka kuha 20-ak minuta
- boja je gotova kada vidite da je nekoliko nijansi tamnija od one koju želite dobiti na jajima. Malo boje izvadite i stavite na bijeli tanjur kako biste provjerili nijansu
- maknite posudu s vatre i ostavite da se ohladi oko 20 minuta
- boju procijedite u drugu posudu
- dodajte joj ocat – na jednu šalicu boje jedna mala žličica octa
- boju možete preliti preko jaja ili možete žlicom svako posebno u nju umočiti
- obojena jaja stavite u hladnjak
- izvadite ih i prebrišite te u njih utrljajte ulje
Jaja čuvajte u hladnjaku do posluživanja
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock