Sjemenke suncokreta pune su hranjivih tvari, bogate su biljnim proteinima, vlaknima i zdravim mastima koje mogu podržati zdravlje srca, poboljšati kožu i ojačati vaš imunološki sustav
Oljuštene ili s ljuskom, pečene ili sirove, sjemenke suncokreta svestrani su i zdravi međuobrok. Ovaj hrskavi zalogaj možete grickati između obroka, dodati ga salatama i pekarskim proizvodima, no svakako je više od običnog ukusnog zalogaja.
Prepune hranjivih tvari koje mogu podržati zdravlje srca, potaknuti imunološku funkciju i pružiti bogat izvor antioksidansa, sjemenke suncokreta pružaju impresivne zdravstvene prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom prehrani.
Moćne sjemenke reguliraju kolesterol, štite od dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti
O dobrobitima i potencijalnim nedostacima sjemenki suncokreta, za portal Eat this, not that, govorili su registrirani dijetetičari.
1. Odličan su izvor biljnog proteina
Kao i drugi orašasti plodovi i sjemenke, sjemenke suncokreta dobar su izvor proteina. Samo 30 grama sjemenki suncokreta sadrži 7 grama biljnih proteina, kaže sportska dijetetičarka Destini Moody.
Studije pokazuju da biljni proteini mogu podržati zdravlje srca, pomoći u regulaciji tjelesne težine i smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Ne samo da ovo može pomoći veganima i vegetarijancima da zadovolje svoje potrebe za proteinima, već kombinacija proteina i visokog udjela zdravih masti čini sjemenke suncokreta zasitnim i zadovoljavajućim međuobrokom.
2. Podržavaju zdravlje kože
Sjemenke suncokreta mogu biti blagodat za zdravlje kože.
Vitamin E u sjemenkama suncokreta pomaže u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zrakama i zagađivačima iz okoliša. Esencijalne masne kiseline u sjemenkama suncokreta pomažu u održavanju osjećaja hidratacije kože i daju joj zdraviji sjaj, objašnjava Gianna Masi, osobna trenerica i registrirana dijetetičarka.
3. Bogate su vlaknima
Jedna šalica sjemenki suncokreta sadrži 12 grama vlakana, što je velik dio vaših dnevnih potreba. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, vlakna koja se nalaze u sjemenkama suncokreta mogu pomoći probavi sprječavajući zatvor i podržavajući redovito pražnjenje crijeva.
Sjemenke bundeve, lana, suncokreta… Koje jesti za visoki tlak, a koje za zdrave kosti?
To je velika prednost jer nam vlakna pomažu da se dulje osjećamo siti i mogu pomoći u razini kolesterola i zdravlju srca, kaže Masi.
4. Održavaju zdravlje srca
Sjemenke su bogate vrstom masti koja se zove višestruko nezasićena masnoća koja može poboljšati zdravlje srca, kaže Moody.
5. Bogate su magnezijem
Magnezij je važan mineral za nekoliko tjelesnih funkcija, uključujući regulaciju živaca, grčeve i raspoloženje.
Magnezij je važan za zdravlje kostiju. S 455 miligrama po šalici, porcija sjemenki suncokreta pomaže u ispunjavanju vaših dnevnih ciljeva magnezija, kaže Masi.
6. Izvor su vitamina E
Vitamin E igra ključnu ulogu u održavanju općeg zdravlja. Snažan je antioksidans koji se bori protiv upala u tijelu i može pomoći u zaštiti stanica tijela od oksidativnog stresa
Vitamin E može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti. Kada je riječ o sjemenkama suncokreta, možete dobiti 38 posto dnevnih potreba za vitaminom E jedući samo 30 grama, objašnjava Moody.
7. Sadrže selen
Sjemenke suncokreta također sadrže selen, važnu hranjivu tvar za naše imunološko zdravlje. Uz zdravu prehranu i pravilan san, ovaj sastojak može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sustava, kaže Masi.
Uz pažljivo konzumiranje, sjemenke suncokreta mogu biti zdrav dodatak vašoj prehrani. Ovo su neki od potencijalnih minusa, navode stručnjaci:
1. Kalorične su, zato kupujte neoljuštene
Sjemenke suncokreta mogu pomoći u upravljanju veličina porcija i smanjenju unosa kalorija.
Sjemenke su po prirodi bogate mastima, što ih čini kaloričnima. Međutim, ako kupite oljuštene sjemenke, njihovo ljuštenje može značajno usporiti brzinu konzumiranja, što vam pomaže u kontroli porcije.
Na ovih 6 učinkovitih načina spriječite gubitak kose
2. (Pre)bogate su omega-6 masnim kiselinama
Istraživanja pokazuju da je ravnoteža omega-6 i omega-3 masnih kiselina ključna za održavanje cjelokupnog zdravlja. Nažalost, sjemenke suncokreta su izuzetno bogate omega-6 masnim kiselinama, što može poremetiti ovu osjetljivu ravnotežu.
Iako su omega-6 masne kiseline bitne, prekomjerni unos u odnosu na omega-3 masne kiseline može pridonijeti upali i povećati rizik od kroničnih bolesti. Pobrinite se da konzumirate druge masti koje sadrže omega-3 masne kiseline, poput lososa, lanenih sjemenki, chia sjemenki ili oraha, savjetuje Masi.
3. Visok sadržaj natrija
Uvijek je dobra ideja voditi računa o unosu natrija, osobito kada uživate u slanim sjemenkama suncokreta. Moody ističe kako su mnoge komercijalno dostupne sjemenke suncokreta soljene, što može pridonijeti prekomjernoj konzumaciji natrija ako se pažljivo ne prati.
Iako natrij u prehrani nije loš, previše može dovesti do neželjenih nuspojava. Imajte na umu svoju dnevnu ukupnu količinu natrija kada konzumirate sjemenke suncokreta. Ciljajte na 2300 miligrama natrija dnevno. Previše natrija može dovesti do povišenog krvnog tlaka i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, kaže ona.
N. M.