Hrana i recepti

Hrana i recepti

Moćne sjemenke reguliraju kolesterol, štite od dijabetesa i neurodegenerativnih bolesti

Shutterstock

Nedavna studija objavljena u Journal of Food Science ukazala je na prehrambenu važnost i zdravstvenu moć sjemenki piskavice.

Svakih 100 grama (g) sjemenki piskavice sadrži 60% ugljikohidrata, 25% dijetalnih vlakana, 23 g proteina, 6 g lipida i 9 g vode. Piskavica je posebno bogata kalijem, fosforom, magnezijem i kalcijem. Svježi listovi piskavice sadrže oko 86% vode, 6% ugljikohidrata, 4% bjelančevina i oko 1% vlakana i masti.

Ugljikohidrati iz sjemenki piskavice imaju visok glikemijski indeks (GI), što pokazuje njihov potencijal za smanjenje razine šećera u krvi, kao i razine ukupnog i lipoproteina niske gustoće (LDL) kolesterola. Ekvimolarni omjer galaktoze:manoze odgovoran je za poseban tip gume koja ima visoku molekularnu težinu i topljivost u vodi u usporedbi s drugim biljnim gumama.

Ekstrudirane grickalice obogaćene piskavicom imaju niži GI, bolji nutritivni i funkcionalni profil, kao i dugi rok trajanja. Na primjer, dodavanje GM mješavini slanutka i riže smanjilo je GI ovog proizvoda sa 68% na 43%.

Shutterstock

Superhrana za opću dobrobit

Pečene sjemenke piskavice imaju manji udio ugljikohidrata, ali veći udio proteina.

Između 13-39% sjemena piskavice je protein, što je slično drugim mahunarkama koje se koriste kao hrana, iako se razlikuje ovisno o sorti. U usporedbi s ljuskom, endosperm sadrži šest puta više proteina.

Sjeme piskavice sadrži proteine koji su otporni na toplinsku denaturaciju, vrlo su stabilni, topljivi u vodi i stvaraju stabilne pjene i filmove. U curryjima, juhama, umacima, kruhu, jelima od mesa, sirevima i desertima, sjemenke piskavice pružaju okus, teksturu i zgušnjavanje, uz svoje nenutritivne prednosti.

Namakanje, klijanje i pečenje sjemenki piskavice povećava probavljivost proteina za 10-15%. Usporedno, određeni postupci poput kratkog blanširanja mogu povećati sadržaj vitamina u sjemenkama piskavice.

Ovih 5 neobičnih simptoma mogu ukazivati na povišen kolesterol – prepoznajte na vrijeme

Glutaminska kiselina, asparaginska kiselina i arginin su primarne aminokiseline u sjemenkama piskavice. Glavni hlapljivi spoj je 4-hidroksiizoleucin (4-HIL), aminokiselina koja nije uključena u sintezu proteina, posreduje u mnogim metaboličkim aktivnostima piskavice.

Visoki omjer omega-6:omega-3 u sjemenkama piskavice je gotovo 3:1, što je slično onome u konoplji, promiče zdravlje i smanjuje rizik od kroničnih bolesti povezanih s prehranom.

Trigonelin je najzastupljeniji alkaloid prisutan u piskavici i potencijalno štiti od dijabetesa tipa 2 i neurodegenerativnih bolesti. Dokazano je da triogenelin smanjuje lipide u krvi, podupire rad bubrega i jetre te sprječava kancerogene promjene. Trigonelin također može spriječiti bakterijske i virusne infekcije i čini se da djeluje sinergistički s drugim spojevima.

Shutterstock

Kako koristiti piskavicu?

Piskavica je podnošljiva kod ljudi kada se koristi u terapijskim dozama, osim rijetkih ili prolaznih manjih nuspojava poput mučnine, bolova u trbuhu ili vrtoglavice.

Kod dijabetičara, prekomjerna uporaba piskavice može dovesti do hipoglikemije i, ako se koristi s lijekovima koji induciraju niske razine kalija, može izazvati hipokalemiju. Piskavica također može stupiti u interakciju s oralnim antikoagulansima kako bi povećala rizik od krvarenja i ometala apsorpciju oralnih lijekova.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo