Sanjate loše snove? Dvije uobičajene noćne more imaju i skriveno značenje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Sanjate loše snove? Dvije uobičajene noćne more imaju i skriveno značenje

ShutterstockShutterstoc

Dok neki snovi mogu biti samo način na koji naš mozak razvrstava dnevne događaje, drugi, osobito noćne more, mogu biti način na koji naš um rješava izazove stvarnog života i emocionalne sukobe.

Ovo su značenja koja stoje iza dvije uobičajene vrste uznemirujućih snova, prema istraživanju ljudske svijesti.

Shutterstock

Snovi u kojima vas progone

U snovima u kojima vas jure, mogli biste se naći kako bježite od nepoznate osobe, prijeteće životinje ili čak nematerijalne sile. Osjećaj opasnosti je trenutačan i koliko god brzo trčali, čini se da se progonitelj približava.

Studija objavljena u srpnju ove godine u časopisu Frontiers In Psychology otkrila je da su ovakvi snovi povezani sa stvarnim iskustvima negativnih odnosa s drugima.

Istraživači sugeriraju da se to može objasniti “teorijom simulacije prijetnje” sanjanja, prema kojoj snovi služe evolucijskoj funkciji simulacijom prijetećih događaja za vježbanje i poboljšanje mehanizama za percepciju i izbjegavanje prijetnji u stvarnom životu. To pomaže pojedincima da uvježbaju odgovore na potencijalne opasnosti u sigurnom okruženju.

Shutterstock

Emocionalna prijetnja sukoba ili nezadovoljstva u odnosima u stvarnom životu može stvoriti potrebu da se pripremite za sukob ili daljnji emocionalni preokret. Kada pojedinci dožive napetost ili nesklad u svojim društvenim interakcijama, njihovi umovi mogu simulirati scenarije proganjanja kao način obrade tih emocionalnih prijetnji. To ne samo da im omogućuje uvježbavanje odgovora na potencijalne sukobe, već služi i kao psihološki alat za upravljanje tjeskobom i stresom povezanim s tim odnosima.

Štoviše, teorija sugerira da takvi snovi nisu samo slučajna pojava, već su duboko ukorijenjeni u potrebi naših predaka za preživljavanjem. U prošlosti je progon mogao značiti stvarnu fizičku prijetnju od predatora ili neprijateljski nastrojenih jedinki. U suvremenom svijetu te se prijetnje često manifestiraju kao društveni ili emocionalni izazovi, a mozak koristi snove kako bi ih riješio.

Shutterstock

Snovi u kojima se gušite ili davite

U ovakvim snovima možete se naći u situacijama u kojima vam postaje sve teže disati kao da vam nevidljiva sila pritišće prsa ili grlo.

Alternativno, možete biti zarobljeni u malom, zatvorenom prostoru, poput lijesa ili zatvorene sobe, gdje se čini da je zrak sve rjeđi. Ili se možete osjećati kao da vas drže pod vodom, ne možete doći do površine za zrak ili da vam netko ili nešto fizički pokriva usta i nos.

Zanimljivo, druga studija koju je tim izraelskih istraživača objavio u Frontiers in Psychology pokazuje da su snovi o gušenju povezani s doživljavanjem psihološkog stresa u budnom životu, kao i s općim poremećajima spavanja.

Fiziološki gledano, oni koji imaju respiratorne probleme tijekom spavanja, kao što je apneja za vrijeme spavanja, ili probleme s disanjem u svom budnom životu prijavljuju snove o gušenju češće od onih bez takvih problema. To sugerira da se borba tijela da diše može manifestirati u snovima kao zastrašujući osjećaj gušenja ili davljenja.

Shutterstock

Apneja u snu, erektilna disfunkcija… Neočekivani simptomi koji pokazuju da vam srce nije zdravo

Psihološki, oni s tjeskobom ili distresom povezanim s disanjem – možda zbog straha od gušenja ili davljenja – također imaju veću vjerojatnost da će imati ovakve noćne more. Istraživači sugeriraju da je povezanost između psihološke nevolje i snova o gušenju dodatno podržana fenomenom paralize sna.

Tijekom paralize sna, pojedinci često dožive zastrašujući osjećaj da se ne mogu pomaknuti, ponekad u kombinaciji s halucinacijama zlonamjerne prisutnosti koja im sjedi na prsima, što im otežava disanje.

Ovo jezivo iskustvo, koje može izgledati kao gušenje, povezano je s fizičkim osjećajima (poput plitkog disanja i paralize tijela) i psihološkim čimbenicima (poput tjeskobe i stresa).

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo