Rijetki pojedinci žele naučiti i okusiti “prednosti” prehrane bez glutena iz čiste znatiželje. U najvećem broju slučajeva, radi se o celijakiji – bolesti koju karakterizira nepodnošljivost organizma na gluten.
Iako prehrana bez glutena zahtijeva više
istraživanja i truda oko kuhanja, ona ne znači nužno i žrtvovanje okus ili gurmanskih užitaka radi specifičnog načing prehrane.
Gluten je vrsta bjelančevina koja se nalazi u pšenici, raži i ječmu.
Izbjegavanje tih žitarica neophodno je za većinu ljudi s alergijom na gluten
ili celijakijom. Kod takvih osoba čak i malo glutena može oštetiti probavu, a
simptomi pretjerane osjetljivosti uključuju nadimanje i
vjetrove, gubitak težine, umor i slabost. I osobe koje imaju sindrom
iritabilnog crijeva također se osjećaju bolje nakon što se prebace na hranu
koja ne sadrži gluten.
Za oboljele od celijakije štetno je brašno spomenutih žitarica i sve namirnice
od brašna – kruh, tjestenina te razna industrijska hrana. Većina prerađene hrane
sadrži pšenicu, raž ili ječam, pa je za učinkovit prijelaz na na prehranu bez
glutena, potrebno čitati i deklaracije na namirnicama.
No, prehranu bez skrivenih izvora glutena
nije jednostavno provoditi. Poteškoće stvara činjenica kako se gluten može skrivati u
aditivima, konzervansima i različitim stabilizatorima hrane. Može se nalaziti u
procesuiranoj hrani, lijekovima i nekim sredstvima za održavanje higijene usta.
Opasnost postoji i od kontaminacije hrane glutenom.
Kuhinja bez glutena može biti iznimno ukusna i zadovoljavajuća. Trebate se
samo poigrati s vlastitim začinima i eksperimentirati s okusima bez glutena. Koja je dozvoljena hrana za osobe s celijakijom:
- Sve vrste voća: svježeg, kandiranog,
suhog - Riža, kukuruz, proso,
heljda, soja, sezam - Sve vrste povrća uključujući krumpir,
grahorice, rižu, leću, salate - Mlijeko, margarin, vrhnje, jogurt, sir
- Gljive
- Šećer, čaj, crna kava, kakao, med,
pekmez - Čisti sladoled, čista čokolada, kavovina
- Škrob, uključujući i pšenični škrob
- Ulje, ocat, papar, paprika, sol, kvasac,
mirodije - Označenim namirnicama pojedini proizvođači mogu dodati brašno
D. Šorgić