Za osobe koje se prvi puta susreću s cannellonima – riječ je o rolicama od tjestenine punjenima umakom od mljevenog mesa. Kako bi bile što ukusnije, rolice se prelijevaju kombinacijom bešamela i sira.
Potrebni sastojci
700 g miješanog mljevenog mesa
2 glavice luka srebrenca
1 veća mrkva, sitno naribana
3 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
2 lista lovora
ulje
Vegeta po želji
2 žlice koncentrata rajčice
sol, papar
temeljac (kocka-povrtna ili goveđa)
1 kutija cannellona
sir (gouda, emmenthaler ili sl.)
Za bešamel
1 l mlijeka
50g maslaca
2 žlice brašna
malo soli
muškatni oraščić. po želji
Priprema
1. Skuhajte umak bolonjez tako što ćete na laganoj vatri, na malo ulja, prvo propirjati sitno nasjeckani luk. Dodajte odmah lovorove listiće, naribanu mrkvu i nasjeckan peršin, a zatim mljeveno meso. Sve zajedno izmiješajte i propirjajte, dodajte i koncentrat rajčice.
2. U međuvremenu skuhajte temeljac. Litri zakuhane vode dodajte kocku (povrtnu ili goveđu). Njega, šeflju po šeflju dodajte mesu. Po želji dodajte vegetu ili posolite pa popaprite. Pirjajte 40-45 minuta. Skinite s vatre i poklopite da se ne ohladi.
3. Skuhajte bešamel umak: na maslacu popržite brašno, pa dodajte mlijeko. Miješajte intenzivnim pokretima kako vam se ne bi stvorile grudice. Posolite, popaprite. Kad zakuha skinite s vatre.
4. Cannellone pripremite prema uputstvu na kutiji. Svaku rolicu napunite bolonjez umakom i poredajte u maslacem namazan vatrostalni kalup. Prelijte sve zajedno bešamel umakom, te naribajte sir.
5. Pecite na 200° C u zagrijanoj pećnici, 30-ak minuta. Pospite sitno nasjeckanim peršinom. Cannellone poslužite tople.
Nada Duhović
Just good food