Vitamin B12 ključni je nutrijent koji vam treba za proizvodnju crvenih krvnih stanica i DNA, te za održavanje zdravlja živčanog sustava. Nalazi se u mesu, peradi i mliječnim proizvodima – s obzirom da je široko dostupan, nedostatak ovog vitamina nije toliko česta pojava.
Ipak, neki su ljudi pod većim rizikom;
posebice vegetarijanci, vegani i oni koji pate od anemije. Rizik do manjka
vitamina B12 povećava se s godinama – oko 15 posto osoba starijih od 65 godina pati od nedostatka ovog vitamina. Kako prepoznati kada vašem organizmu manjka vitamin B12, i što možete učiniti u tom slučaju?
Najčešći simptomi nedostatka vitamina B12 su gubitak pamćenja, problemi s
ravnotežom, nesiguran hod, ili depresivna raspoloženja i razdražljivost. Možete
osjetiti i otupljenost, ukočenost ili osjećaj lupkanja u rukama, nogama i
stopalima, te umor i gubitak apetita.
Ako sumnjate na nedostatak vitamina B12, porazgovarajte sa svojim liječnikom.
Ponekad se nedostatak može ustanoviti i analizom krvi, no možda će biti
potrebna dodatna testiranja. Ukoliko rezultati pokažu da vašem organizmu manjka
vitamin B12, evo što sami možete učiniti po pitanju prehrane:
- Meso i perad.
Piletina i goveđa jetra posebno su bogati vitaminom B12. Ako niste skloni
jedenju jetre, pileća će prsa zadovoljiti dnevne potrebe vašeg organizma
za ovim vitaminom. - Jaja i mliječni
proizvodi. Ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, omlet sa sirom
ili čaša mlijeka nekoliko puta tjedno podići će razinu vitamina B12 u
vašem organizmu. - Proizvodi sa
dodacima. Vegani i osobe koje ne uopće ne jedu proizvode životinjskog
porijekla, pod veći su rizikom za nedostatak vitamina B12. Stoga trebaju
potražiti hrana koja sadrži dodatke ovog vitamina – primjerice, neke žitarice i
muesle, te proizvodi od soje koji su pojačani vitaminima.
Ako promjena prehrambenih navika nije dovoljan korak, razmislite o uzimanju
suplemenata u obliku tableta. Također, nakon jela nemojte koristiti antacide – lijekove
koji neutraliziraju želučanu kiselinu – jer mogu poremetiti način
na koji vaš organizam apsorbira vitamin B12.
D.Š.