Savršena ljetna, mirisna torta od malina i riže. Ukusan meki biskvit, riža na mlijeku sa slatkim vrhnjem i aromatične maline, sve skupa preliveno sokom od malina… treba li uopće još što dodati?!
Potrebni sastojci
3 jaja
250 g šećera
50 g brašna
50 g Gustina
prašak za pecivo
1 l mlijeka
200 g riže okruglog zrna
1 vrećica želatine
600 ml slatkog vrhnja
1 šlagfix
1/2 kg svježih malina
1 preljev za torte
150 ml soka od malina
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za tortu (promjera 26 cm) obložite papirom za pečenje. Odvojite bjelanca od žumanca. Stucite snijeg od bjelanjaka i tri žlice vode. Postupno dodajte 100 g šećera i miksajte dok se šećer ne otopi. Sada primiješajte žumanca i zasebno pomiješano brašno, Gustin i žličicu praška za pecivo. Prosijte preko smjese od jaja i sve dobro promiješajte. Smjesu izlijte u pripremljen kalup i pecite u zagrijanoj pećnici 25-30 minuta. Pečeno izvadite i ohladite.
2. Zakuhajte mlijeko, usipajte rižu i uz povremeno miješanje kuhajte 25 minuta na laganoj vatri. Na kraju primiješajte 150 g šećera i malo prohladite. Želatinu omekšajte u vodi, otopite i umiješajte u još toplu rižu. Kad se smjesa počela želirati primiješajte slatko vrhnje tučeno sa šlagfiksom.
3. Hladan biskvit stavite na tanjur, oko njega zatvorite okvir kalupa za tortu, u jednoličnom sloju premažite ga kremom od riže te ostavite tortu hladiti najmanje 10 sati.
4. Maline očistite properite, posušite i složite po torti. Zalijte tortu preljevom pripremljenim od malinovog soka i 100 ml vode. Ostavite u hladnjaku još najmanje 1 sat.
Nada Duhović
Just good food