Špinat je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji smanjuju količinu štetnih slobodnih radikala u organizmu.
Potrebni sastojci
1 kg listova svježeg špinata
2 žlice maslinova ulja
1 luk, sitno nasjeckan
1 žličica origana
4 jaja
450 g svježeg sira
6 žlica naribanog parmezana
naribani muškatni oraščić
sol, papar
12 listova vučenog tijesta
50 g otopljenog maslaca ili margarina
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 190° C.
2. Šaku listova špinata smotajte i narežite na tanke trake i tako dok sav špinat ne nasjeckate.
3. U većoj tavi zagrijte ulje, dodajte luk i kratko propirjajte, dok ne omekša. Dodajte špinat i origano, pa pirjajte dok ne ispari veći dio tekućine iz špinata, često miješajući. Maknite s vatre i pustite neka se ohladi.
4. U zdjelu razbijte jaja i umutite ih, dodajte sir i parmezan, začinite muškatnim oraščićem, solju i paprom. Umiješajte špinat.
5. Lim za pečenje premažite s malo maslaca ili margarina. Na dno položite pola listova vučenog tijesta, poravnajte i podignite 2.5 cm uz stjenke lima za pečenje. Premažite maslacem.
6. Po tijestu razvucite pripremljen nadjev od špinata i sira. Prekrijte preostalim vučenim tijestom i uredno složite ispod ruba. Tijesto premažite preostalim maslacem. Oštrim nožem narežite tijesto po vrhu u obliku rombova.
7. Zapecite dok ne postane zlatnosmeđe boje, oko pola sata. Narežite na kvadrate i poslužite vruće.
Nada Duhović
Just good food