Broj oboljelih od moždanih bolesti povezanih sa starenjem, poput Alzheimerove, raste iz dana u dan. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition, luteolin, hranjiva tvar otkrivena u raznom povrću i začinskim travama, smanjuje upale u mozgu odgovorne za poremećaje pamćenja i kognitivne disfunkcije.
Na prvi znak infekcije, imunološke stanice u mozgu i kralješničkoj
moždini poznate kao mikroglijalne stanice počinju proizvoditi citokine, signalne
molekule koje stvaraju upalni odgovor za rješavanje problema. No, kako osoba stari, funkcija mikroglijalnih stanica počinje propadati,
što dovodi do prekomjerne proizvodnje citokina i oštećenja mozga.
“Prijašnjim smo istraživanjima otkrili da tijekom normalnog procesa starenja, mikroglijalne stanice počinju proizvoditi pretjeranu razinu upalnih citokina. Vjerujemo kako ovaj proces doprinosi kognitivnom starenju i predstavlja predisponirajući čimbenik za razvoj neurodegenerativnih bolesti”, pojasnio je Rodney Johnson, profesor Sveučilišta Illinois.
Luteolin – flavonoid koji se krije u namirnicama poput mrkve,
paprike, celera, paprene metvice, ružmarina, kamilice i maslinovog ulja –
učinkovito proizvoditi prirodni protuupalni učinak koji zaustavlja “lutajuće”
mikroglijalne stanice da nanose štetu.
K. R.