Američki su stručnjaci došli do novih spoznaja koje mogu mnogima olakšati mukotrpni proces mršavljenja! Naime, ustanovili su kako je hrana koja sadrži rezistentni škrob prirodni način smanjenja suvišnih kilica i regulacije težine.
Američki su stručnjaci došli do novih spoznaja koje mogu mnogima olakšati mukotrpni proces mršavljenja! Naime, ustanovili su kako je hrana koja sadrži rezistentni škrob prirodni način smanjenja suvišnih kilica i regulacije težine.
Ova hrana ostavlja osjećaj sitosti s manje kalorija, tijelu daje energiju, snižava kolesterol i poboljšava sagorijevanje kalorija, tvrde istraživači Centra za ljudsku prehranu Sveučilišta u Coloradu.
Iza njihovih tvrdnji su stale Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka Organizacija za hranu i poljoprivredu.
Namirnice s rezistentnim škrobom su jedinstvene jer mogu putovati kroz cijelo tanko crijevo bez da su probavljene. Obična vrsta škroba, ona koju nalazimo u kruhu ili tjestenini, lako se probavlja, pretvara u šećer i naše ga tijelo koristi kao kratkoročnu energiju. Sav prekomjerni šećer koji se ne može odmah iskoristiti skladišti se kao masnoća i vodi debljanju, na našu žalost.
S druge strane, put rezistentnog škroba je sasvim drugačiji. Zapravo, on više sliči vlaknima, nego škrobu, tj. ugljikohidratima. Kada namirnice pune rezistentnog škroba stignu do debelog crijeva, bakterije ga razgrade i koriste kao energiju, a mi zadržavamo osjećaj sitosti, što je vrlo bitno. Rezistentni škrob smanjuje masnoću, povećava mišićnu masu i ukroćuje našu želju za nezdravom hranom.
Istraživači su u svoju studiju uključili preko 440 ispitanika, a ustanovili su kako su najviše kilograma izgubile one osobe koje su u najvećoj mjeri konzumirale ugljikohidrate u obliku rezistentnog škroba.
Neka se na vašem meniju nađu žitarice od integralnog zrna (smeđa riža, bulgur i ječam), banane, kukuruz, krumpiri, slatki krumpiri, zobena kaša, leća i grah.
K. Horvat