Donosimo vam klasični recept za američku poslasticu bez premca: keksiće s komadićima čokolade ili chocolate chip cookies. Ovo je osnovni recep s nešto pojačanim čokoladnim okusom, a u smjesu možete dodati (ili od nje oduzeti) što god vam se čini pametnom idejom: grožđice koje ste namakali u rumu, tostirane i usitnjene bademe ili lješnjake, usitnjene orahe, komadiće bijele čokolade…
Sastojci:
- 350 g čokolade
- 110 g smeđeg šećera
- 110 g glatkog brašna
- 60 g maslaca
- dva jaja
- žlica cimeta u prahu
- pola čajne žličice praška za pecivo
- veći prstohvat soli
Priprema:
1. Usitnite 200 g čokolade na kockice i otopite u parnoj kupelji zajedno s maslacem.
2. Mikserom razradite jaja i šećer u svijetlu, svilenkastu smjesu. Dodajte rastopljenu čokoladu s maslacem i ručno izmiješajte. Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte i dobro promiješajte kako ne bi nastale grudice te dodajte glavnoj smjesi. Ručno izmiješajte sastojke da se povežu i dodajte cimet.
3. Ostatak čokolade (150 grama) usitnite nožem na kockice i dodajte u smjesu za pečenje, s time da sačuvate nešto malih komadića za kasnije. Lagano promiješajte.
4. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Lim za pečenje obložite papirom i na njega stavjajte smjesu: neka vam mjera za kekse bude žlica za juhu. Njome odvojite smjesu, položite na papir za pečenje tako da oblikom bude između kugle i medaljona. Prilikom pečenja će se keksi proširiti i postati plosnati, stoga ostavite dovoljno slobodnog prostora između svakoga. Na jedan lim će vam otprilike stati između šest i devet keksa. Kada ste oblikovali kekse, na svaki stavite po dva-tri komadića čokolade.
5. Pecite 15 minuta, nipošto duže. Lim za pečenje izvadite iz pećnice i ostavite neka se keksi na njemu hlade pet minuta. Tek ih tada maknite na pladanj za posluživanje. Uživajte u punom okusu čokolade, a kekse možete poslužiti uz sladoled od vanilije, tučeno vrhnje, kavu ili čašu mlijeka.
Dobar tek!
K. Pužar