Ovih dana imamo priliku vidjeti bundeve na svakom koraku zbog proslave Noći vještica.
Iako je dostupna od kolovoza do ožujka, najukusnija je u jesen zbog najviše koncentracije hranjivih tvari. Odlična je za prehranu jer je prepuna vitamina A, B6, C i E. Ima nizak udio masnoća, a visok željeza, magnezija i dijetalnih vlakana. Osim bundevinog mesa, zdravu hranu predstavljaju i njene sjemenke. Upravo su one dobar izvor bakra, cinka i vitamina K. Možete ih kupiti, ali i sami pripremiti – bundevu izdubite, sjemenke isperite i osušite, te ih prepržite kako bi dobile bolji okus.
Ovih dana imamo priliku vidjeti bundeve na svakom koraku zbog proslave Noći vještica. Kao izvorno starogermanski običaj, proširio se Novim svijetom, a u današnje je vrijeme uzeo maha kao američki raj za djecu koja idu u maškare. Nakon što svoj prozor ukrasite izdubljenom bundevom, njeno ukusno meso iskoristite za jedan od ovih fiiinih recepata. I javite nam svoje dojmove…
1. Lazanje s bundevom
Iako su bundeve najtraženije na Noć vještica, ne moraju se samo naći izrezbarene ispred vaših ulaznih vrata ili na prozorima. Bundeva je iznimno hranjiva namirnica i kao takva trebala bi što češće biti na vašem stolu. Ako ste k tome i ljubitelj talijanskih specijatiteta, ovo je pravi recept za vas. Lazanje s bundevom vrlo su ukusne, bogate začinima i hranjive.
2. Punjena bundeva
Ljekovitim svojstvima bundeve jednostavno nema kraja. Kao niti finim receptima od kojih svima rastu zazubice. Meso bundeve možete prodinstati, pomiješati s drugim povrćem, poput rajčica, te obogatiti ribanim sirom i mljevenim mesom.
Ovim ćete receptom zaista zadiviti svoje ukućane i prijatelje, a u stvari je toliko jednostavan da je prava igra prirpemiti ovo jelo!
3. Rižoto s bundevom
U ovom je receptu glavna zvijezda muškatna bundeva, koja je okusom orašastija i ima više slojeva. Zaboravite na klasični rižoto i okušajte se u pripremi narančastog rižota. Poslužite ga sa žlicom creme fraiche i naribanim parmezanom te pospite sjeckanim pistacijma.
4. Jesenska juha od bundeve
Jesensko je vrijeme kao stvoreno za pripremu aromatičnih jela od bundeve. Kada nas kiša natjera da toplinu potražimo ispod dekice, u pomoć stiže ova fina juha. Okrijepit će vas i ugrijat, a ne zahtjeva puno truda ili umijeća. Gotova je za skoro pola sata, a o vašem umijeću rezbarenja bundeve ovisi hoćete li ju poslužiti u zdjelici od kore ili na uobičajen način – iz dubokog tanjura.
5. Muffini s bundevom i mrkvom
“Zbog ovog ćete recepta zavoljeti bundevu!”, uvjerava nas Ana Surać s bloga Steamy, creamy… Ako vam bundeva još nije izašla van na uši, pripremite ove netipične muffine i uvjerite se u njihovu svestranost okusa. Čak sadrže glazuru od mandarine…
Dobar tek i dobru zabavu za Noć vještica želi vam Ordinacija.hr