Kolumnisti i blogeri: Na fizioterapiji

Prava istina o ženskim torbama i kako uništavaju zdravlje žena

Velike ženske torbe već duže vrijeme modni su hit. Nerijetko svakodnevno pretrpane mobitelima, kišobranima, šminkom, bočicom vode, rokovnikom, kozmetikom i svim ostalim čudima koja bi ženama mogla zatrebati tijekom dana. Činjenica je da prosječno teže i do tri kilograma.

Jedno britansko istraživanje stručnjaka, koji se bave zdravljem kralježnice, pokazalo je da su ženske torbe u prosjeku teške 2,5 kilograma, a s povećanjem dimenzija torbi povećava se i njihova težina.

Savjet za zdravlje: racionalno odaberite što vam stvarno treba. Što manje to bolje, ali je važno da je torba funkcionalna i daje nam nužni smještaj za potrebne stvari. Današnji trend je da žena redovito nosi uz sitni toaletni pribor, vodu i telefon te laptop koji opterećuje torbu za dodatnih pola do jednog kilograma. Težina ženske torbe sukladno veličini doseže i do 5 kilograma.

Ženska torba ne bi trebala biti teža od 1,3 kilograma

Nošenje prevelikih, preteških ili torbi u kojima je teret loše raspoređen neminovno dovodi do gubitka lijepog i zdravog položaja tijela. Rame strane koja nosi ili oba se pogrbe naprijed i jako povuku cijelu ruku prema tijelu rotirajući dlan natrag. Kao posljedica se javlja bol u preistegnutom gornjem dijelu leđa gdje su lopatice povučene naprijed. Dugotrajna pozicija će utvrditi lošu aktivaciju mišića i žena neće biti svjesna da je promijenila cjelokupni izgled. Gura glavu naprijed, grbi se u gornjem dijelu leđa ili ima prenapregnute mišiće donjeg dijela leđa a obješene trbušne mišiće, što sve vodi ka dugotrajnom umoru i mnoštvu simptoma.

Rasporedite teret u jednu i u drugu ruku

Fizioterapeuti savjetuju raspoređivanje težine jednostavnom navikom: okrenite nadlaktica prema van od tijela, a dlanove okrećite od tijela prema naprijed. Osjećat ćete stabilne spojene lopatice,  a opterećenje se ne zadržava na ramenima nego se raspoređuje po cijelom trupu. Zadržite tu poziciju i tako hodajte.

Što je s majkama?

Majke su čudotvorci jer u jednom potezu žele ponijeti sve: dijete, veliku torbu sa svim potrebnim stvarima za to dijete, ponekad i vrećicu ili torbu s placa ili vode i drugo dijete.

Savjet koji majke iskustvom znaju:rasporedite teret na više nosivih točaka ili na pomoćna kolica. Stoga majke često nose bebu u marami priljubljeno uz tijelo te imaju slobodne ruke za dohvaćanje drugog djeteta ili nošenje raspoređenog tereta u dvije ruke koje će držati zategnutim lopaticama u dobroj poziciji.

Što s laptopima za poslovne žene?

Ako nemaju „pametne„ lagane telefone žene često ponesu laptop. Naravno da to dodatno opterećuje žensku torbu i neravnomjerno opterećuje kralježnicu i rameni obruč.

Savjetujem da se laptop nosi odvojeno u, po veličini prikladnim, elegantnim torbicama koje imaju mogućnost nošenja u ruci, ali i preko ramena te svaka žena nekom sebi svojstvenom bojom ili modelom može modno osvježiti izgled, a biti zdrava.

Koje su posljedice pretrpanih torbi?

Iako to ne primjećujete, vaše tijelo se prilagođava težini torbi. Nošenje torbe jako utječe na držanje tijela i kretanje. 

  • Prilikom nošenja torbe vrat se automatski naginje u stranu da bi se uspostavila ravnoteža te omogućio raspodjelu težine, i da bi olakšao nošenje tereta.
  • Neprestana prevelika istegnutost ili napinjanje vratnih mišića može utjecati na pojavu napetost i zatezanja tkiva, grčeva i bolova ili pečenja u tkivu, upale mišića ili refleksne glavobolje.
  • Nošenjem teške torbe na jednom ramenu javlja se potreba za njegovim podizanjem i guranjem natrag što će izazvati prenapregnutost mišića gornjeg dijela leđa i onih mišića koji podupiru kralježnicu.

Rezultat umora i i grčenja mišića je nepravilno podupiranje kralježnice uzrokujući loše držanje leđa i ramena. Dugoročna posljedica su različite koštane promjene na kralježnici kao skolioze, artritis ali i pritisak na korjenove živaca što rezultira jakim bolovima. Najpoznatija posljedica je išijas koji se manifestira bolovima u bedru i stražnjici.

Ruka koja nosi torbu cijelo vrijeme je jako statična da bi se mogla održati ravnoteža za vrijeme hodanja, a tijelo se nužno znatno rotira i naginje jer nema mogućnosti njihanja ruku. Često se zbog istegnuća i prenapregnutosti može pojaviti bol u statičnoj ruci što dovodi do kroničnih simptoma.

Dugoročno gledajući, težina torbe utječe i na bokove i noge jer svojom težinom vrši pritisak na njih. Na jednoj strani tijela ili obostrano se javlja bol u koljenima, a svi zglobovi se brže troše. 

Kako rasporediti težinu?

Već dugo je prisutan trend velikih torbi, u koje žene stavljaju sve više stvari, a zdravstveni problemi nastaju uslijed nošenja torbe na samo jednoj strani ramena koje se potom ili previše ojača ili u nekim slučajevima čak promijeni fizionomiju tijela tako da je jedno rame podignuto u odnosu na drugo.

Upravo zbog brojnih zdravstvenih problema koje može uzrokovati nošenje teške torbe savjetuju se:

  1. Torbe sa širokim naramenicama, i to što bliže zdjeličnoj kosti, da bi se težina bolje raspodijelila
  2. Nošenje torbi preko oba ramena koje će pomoći u raspodjeli težine na cijelo tijelo, a ne samo na njegovu jednu stranu
  3. U slučaju nošenja više i težih stvari, pogodan je ruksak

Koliko dugo nositi torbu na jednom ramenu? Odgovor je jako kratko!

  • Redovito ili barem jednom tjedno izvadite iz torbe sve što vam ne treba
  • Nosite manje stvari u jednoj torbici
  • Nosite torbe sa širim remenom preko ramena ili preko oba ramena
  • Ne dozvolite da vam torba određuje stranu, promijenite stranu iako u početku torba želi skliznuti
  • Veliku torbu zamijenite lakšom i manjom
  • Mijenjajte oblike i veličine torbe da se odmorite od forsiranog naprezanja
  • Nosite samo neophodno

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo