Ječam ili orzo namirnica je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima te sadrži nizak udio masti i kolesterola.
Ječam je jedna od nastarijih namirnica u Europi te se sijao još u Drevnom Egiptu i Mezopotamiji. Njime su se hranili grčki sportaši, ali i gladijatori kako bi zadržali snagu i energiju. Sadrži 133 mg magnezija i 33 mg kalcija koji su dobri minerali za kosti, mišićni i imunosni sustav. Ječam ima vrlo nizak glikemijski indeks pa sporo otpušta prirodni šećer u krvožilni sustav. Naziv dolazi od talijanskoga spoja riječi orzotto što znači orzo (talijanski naziv za ječam) te risotto (rižoto). Orzoto je specijalitet sa sjevera Italije, odnosno Furlanije-Julijske pokrajine. Kako bi se namirnica omekšala potrebno ju je prvo skuhati ili pirjati pola sata uz stalno podlijevanje.
Donosimo vam 2 recepta kako iskoristiti ovu zdravu namirnicu.
Orzoto u pećnici
Sastojci:
- 1 šalica ječma (orza)
- 2 žlice naribanoga parmezana
- 1 šalica povrtnoga temeljca
- 2 šalice vode
- maslinovo ulje
- ½ veće glavice luka
- 3-4 poriluka (oko 200 gr)
- 1 češnjak
- sol
- papar
Priprema:
- Poriluk nasjeckajte na kolutove dužine 2cm i stavite u posudu, te polijte vodom. Pustite da odstoji 5 minuta, a potom izvadite van i položite na na krpu ili ubrus da upiju vlagu.
- U međuvremenu ječam stavite u cjediljku i dobro isperite pod mlazom vode. Ocijedite pa zatim prebacite u keramičku posudu s poklopcem, u kojoj ćete peći orzoto. Upalite pećnicu na 200º.
- Sitno nasjeckajte luk i češnjak.U tavici zagrijte malo maslinovoga ulja pa dodajte luk i poriluk i dinstajte 7-8 minuta. Dodajte im češnjak, sol i papar, te dinstajte još dvije minute.
- Dinstani poriluk rasporedite preko ječma pa sve podlijte s temeljcem i vodom. Poklopite (ili prekrijte folijom) pa pecite na 200º.Nakon 40 minuta maknite poklopac (foliju) i pecite još 10ak minuta.
- Izvadite iz pećnice, možete posuti parmezanom te ostavite 10 minuta da se ohladi.
Orzoto sa gljivama i piletinom
1 šalica ječma
1 glavica luka
15 dag gljiva
300 g piletine (nasjeckane komadiće)
1 šalica povrtnoga temeljca
curry
đumbir u prahu
listići peršina
3 žlice naribanoga parmezana
½ šalica svježe iscijeđenoga soka od limuna
sol
crni papar
maslinovo ulje
Priprema:
- Na niskoj temperaturi u tavi prodinstajte luk na maslinovom ulju. Lagano dodajte opran ječam, miješajte, dodajte komade komadiće piletine.
- Nakon dvije minute dodajte gljive, promiješajte Nakon par minuta zalijevajte vrućim povrtnim temeljcem. Povremeno miješajte i zalijevajte temeljcem.
- Dodajte sol, papar, curry i đumbir. Nakon 30 minuta kušajte ječam jer bi trebao biti dovoljno mekan. Dodajte naribanoga parmezana i uživajte!
Wasabi – ukusan i zdrav japanski hren
Foto: Shutterstock
M.S.