Jeruzalemska artičoka – čičoka je kvrgava biljka koja, a mladi proljetni izdanci ove biljke mogu se pripremati kao varivo ili prženi na ulju, no najdragocjeniji je dio čičoke njezin korijen.
Ono po čemu je poznata jest činjenica da savršeno upija ulja i začine, a kako raste u zemlji prije korištenja se mora potpuno očistiti.
Hranjiva i ljekovita biljka
Bogata je mineralima (željezo, kalij, fosfor, jod, kalcij, cink) i vitaminima (B, C, D) te inulinom koji smanjuje razinu šećera u krvi i prirodni je prebiotik – održava ravnotežu dobrih bakterija u probavnom sustavu i obnavlja crijevnu mikrofloru.
Čičoka se preporučuje dijabetičarima te onima koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, bolesti probavnog i mokraćnog sustava te upalne reumatske bolesti.
Jednostavno se priprema; možete kuhati, pržiti, pariti ili peći. Može se jesti i sirova kao dodatak salatama. Kožicu možete oguliti ili ne, ovisi o vama.
Pečenje je ipak jedan od najlakših načina pripreme ove korjenastog povrća, a polaganim zagrijavanjem ona će otpustiti svo bogatstvo okusa i pritom će se vlakna omekšati.
Kako pripremiti čičoku kao prilog
Za početak narežite čičoku na male komadiće kako bi se brže skuhale. Na tavi zagrijte kvalitetno maslinovo ulje te na njega dodajte čičoku i pirjajte nekoliko minuta. Dok se one “opuštaju” vi pripremite začine koje ćete dodati čičoki- narežite režanj bijelog luka te dodajte list lovora i žlicu vinskog octa. Sve prelijte preko nje i pustite da se peče još 10 -15 min. Izvadite list lovora i poslužite kao prilog ribi ili mesu.
A. A.
Foto: Shutterstock