Ruža kao eliksir mladosti - pomlađuje, uravnotežuje i smanjuje bore i ožiljke! - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ruža kao eliksir mladosti – pomlađuje, uravnotežuje i smanjuje bore i ožiljke!

Foto: Shutterstock

Ruža je oduvijek kraljica cvijeća, kao i mitski simbol ljubavi, trijumfa, slave i raskoši. Ljepotu “cvijeta svih cvjetova“ veličali su pjesnici, glazbenici, slikari… a alkemičari su je nazivali cvijetom mudrosti.


Ruže se najviše uzgajaju u Bugarskoj, Turskoj, Iranu i Maroku, a potrebno je čak četiri do pet tona latica da se dobije jedna litra eteričnog ulja koje otklanja depresiju, napetost i stres, pomaže kod glavobolje i nesanice, a smatra se i moćnim afrodizijakom.

Za jednu kap ružina eteričnog ulja potrebno je 60 cvjetova. Ulje je skupocjeno ne samo zato što njegova proizvodnja zahtijeva jako puno biljnog materijala nego i ljudskog truda: grmovi ruža ručno se održavaju, a latice se također ručno beru i sortiraju. Ružino eterično ulje, primjerice u masažama i inhalacijama, koristi se kod depresije i manjka samopouzdanja. – objasnila je Anamarija Pažin Morović, aromaterapeutkinja u Laurus Slow Spa. 

Ružino ulje nezaobilazno je u proizvodnji parfema, a poznato je i po tome što:

  • izvrsno obnavlja ten
  • energizira i hrani kožu
  • smanjuje bore i ožiljke

Savjetuje pripremanje odličnog prirodnog seruma za lice: u omjeru 1 kap ružina ulja na 10 mililitara biljnog hladno prešanog ulja, npr. od marelice, badema ili argana.

Eterično ulje ruže jako je moćno, dovoljno je u najmanjoj koncentraciji za masažu i njegu lica. – istaknula je. 

Ružin hidrolat

U proizvodnji eteričnog ulja, tijekom destilacije vodenom parom nastaje još jedan izuzetan eliksir ljepote – ružin hidrolat, poznatiji kao ružina vodica. Odlična je za hidrataciju te kao tonik u čišćenju lica.

Ružine latice sadrže i vitamine A, C i E, prirodne kiseline, bioflavonoide i brojne druge blagotvorne tvari.

Osim ulja i vodice koji se dobivaju iz latica, u proizvodnji kozmetike koriste se i drugi dijelovi ruže, poput njezina ploda šipka. Iz njegovih sjemenki također se dobiva revitalizirajuće ulje, ali i mlijeko koje pomaže zadržati vlagu u koži. U visokotehnološkim postupcima proizvodnje kozmetike, iz ruža se “izvlače” biljne stanice koje revitalizirajuće djeluju na stanice kože.

Ružino ulje posebno je i zbog svoje frekvencije. Naime, sve u prirodi ima određenu frekvenciju, odnosno elektromagnetsko zračenje. Što je viša frekvencija, to je tijelo zdravije i otpornije na stres i druge štetne utjecaje – naglasila je Pažin Morović. 

Dok zdravo ljudsko tijelo ima frekvenciju otprilike 60-65 MHz, ružino ulje ima frekvenciju 320 MHz. Znanstvena istraživanja pokazala su da eterično ulje ruže ima najvišu frekvenciju od svih eteričnih ulja te da zato ima izuzetan uravnotežujući učinak na dušu i tijelo.

Pročitajte 10 (zdravih) činjenica o maslačku koje niste znali, a naučite i kako izabrati i nositi parfem!

Foto: Shutterstock

Ivana Vodogažec/Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo