Ljepota

Ljepota

Mislite da znate sve o melanomu? Ovih 5 slova pomažu vam u detekciji sumnjivih madeža

Dolaskom ljeta i toplijih dana potrebno je napomenuti koliko je važno čuvati i brinuti se o našem najvećem organu – koži.

Studenti Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) osmislili su i pokrenuli Javnozdravstvenu intervenciju „Koža pamti sve“, projekt prevencije melanoma. Budući da naša koža uistinu pamti sve – svako naše neoprezno i prekomjerno izlaganje suncu te svaku opeklinu, cilj ovog projekta naučiti je što veći broj ljudi kako izvršiti samopregled madeža i kako se pravilno zaštititi od sunca, piše HZJZ.

MELANOM KAO JAVNOZDRAVSTVENI PROBLEM

Melanom je zloćudni tumor melanocita – stanica koje stvaraju melanin (crni pigment). Zbog velike sklonosti ranom metastaziranju ubraja se među najagresivnije tumore kože. Ipak, dobra je vijest da se jednostavno može otkriti na vrijeme te efikasno liječiti.

U 2018. godini u Hrvatskoj zabilježen je 501 novodijagnosticirani slučaj malignog melanoma u muškaraca i 425 slučajeva u žena. Zabrinjavajući je trend rasta novih slučajeva bolesti. U razdoblju od 2001. do 2018. godine u Hrvatskoj incidencija melanoma prosječno je rasla 3,5 % godišnje, odnosno 2,7% godišnje kod žena te 4,2% kod muškaraca. Sličan trend rasta incidencije zabilježen je i u ostalim europskim zemljama.

Boja kože, svijetla put i izloženost ultraljubičastom zračenju te česte opekline od sunca u mladosti rizični su faktori za razvoj melanoma. Ovdje spadaju i neka druga stanja kao veliki urođeni madeži ili sindrom displastičnih madeža. Razlozi za povećanje incidencije su višestruki, a najbitniji čimbenik je prekomjerno izlaganje kože djelovanju sunčevog zračenja. Svjesnost o melanomu te redovni (samo)pregled kože vrlo su važni budući da su što ranija dijagnoza i rani početak liječenja presudni za prognozu bolesti.

Znate li gdje se melanom javlja kod muškaraca, a gdje kod žena – obratite pažnju na ove dijelove tijela

SAMOPREGLED MADEŽA

Jedno od najpopularnijih (i najjednostavnijih) pravila za detekciju i praćenje sumnjivih madeža je ABCDE pravilo.

 • A (asymmetry) – asimetričan, nepravilni oblik
 • B (border) – nejednoliki, isprekidani i nejasno definirani rubovi
 • C (color) – nejednolika obojenost
 • D (diameter) – promjer madeža (ne bi trebao biti veći od 6 mm)
 • E (evolution) – promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

Prilikom samopregleda madeža ne smijete zanemariti niti jedan dio tijela. Posebnu pažnju obratite na manje vidljiva područja poput vlasišta, područja između prstiju, čitave stražnje strane tijela te intimnih područja. Jednom mjesečno, uz pomoć ogledala prema ABCDE pravilu pregledajte svoju kožu.

Ako primijetite sumnjivi madež ili njegovu nedavnu promjenu, ne odgađajte liječnički pregled.

ZAŠTITA OD SUNCA

Pravilna i pravovremena zaštita od sunca najučinkovitija je metoda prevencije melanoma i očuvanja zdravlja kože općenito. Pročitajte što je sve važno imati na umu, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci:

8 STVARI KOJE TREBATE ZNATI I DIJELITI O ZAŠTITI OD SUNCA 

 1. 95 % sunčevih zraka koje dosegnu Zemlju su UVA zrake. Za razliku od UVB zraka, koje su odgovorne za opekline od sunca, UVA zrake odgovorne su za starenje kože, hiperpigmentaciju i oštećenje DNK, upozoreno je na međunarodnom online događaju Dermalive koji je posvećen zaštiti od sunca u organizaciji La Roche-Posaya.
 2. 365 dana u godini: UVA zrake prisutne su tijekom cijele godine i mogu proći kroz oblake i prozore
 3. 80 % znakova starenja (pigmentacija i bora) uzrokuje izlaganje UV zračenju
 4. 20 puta: koža je otprilike 20 puta više izložena UVA zrakama nego UVB zrakama
 5. 28 % Europljana upotrebljava proizvode za zaštitu od sunca svakog dana, dok u SAD-u taj postotak iznosi 38 %, au Kini 52 %, što ukazuje na potrebu za obrazovanjem po pitanju zaštite od sunca
 6. 5 ili više slučajeva jakih opeklina od sunca tijekom djetinjstva i mladenačke dobi znači 80 % veći rizik od obolijevanja od raka kože4
 7. 50 %: broj godišnjih slučajeva melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože, porastao je za gotovo 50 % tijekom prošlog desetljeća
 8. 99 % melanoma izlječivo je ako ih se otkrije na vrijeme

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo