Ljepota

Ljepota

Ovaj brzi test će odmah otkriti koliko kolagena ima vaša koža

Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko, ali već kad navršimo 20 godina, proizvodnja se usporava.

Kako se proizvodnja kolagena usporava tako i stanične strukture postaju slabe, posljedično koža se stanjuje i slabe obrambeni mehanizmi te je sklonija oštećenjima. Dolazi do tipičnog gravitacijskog vješanja kože uz stvaranje bora. Elastičnost je značajno manja kao i elastičnost tetiva i ligamenata. Kosa postaje beživotna, nokti lomljivi. , a od 20-te godine pa na dalje godišnje se izgubi 1% vlastitog kolagena. Kolagen možemo smatrati konopom koji je čvrst tijekom mladosti, a potom postaje sve labaviji.

Sad kad to znamo postavlja se pitanje kako odrediti koliko kolagena upravo imamo u koži? Na sreću postoji test koji to navodno može otkriti, a trenutno je hit na društvenim mrežama. Evo kako doći do tog podatka, ali i naučite kako poboljšati stanje kože. 
Imate li puno kolagena u koži otkrit ćete jednostavno: uštipnite kožu. Nakon što ste to učinili, ona bi se trebala vratiti odmah na svoje mjesto, nešto poput želea. Ako se to dogodi – čestitamo, koža vam je puna kolagena. Ako se to ne dogodi, vašoj je koži vjerojatno potrebno malo pomoći. Autorica videa je poznata influencerica Ava Lee a cijeli koncept naziva “Žele koža”. 

Kako osvježiti kožu?

No što ako se vama koža neće vratiti na mjesto nakon što ste ju uštipnuli? Možete naravno i sami utjecati na izgled i tonus kože, a primarna je upravo hidratacija jer suha i dehidrirana koža će prva pokazivati znakove starenja. Serumi koji sadrže hijaluronsku kiselinu su dobar odabir, ali i krema koja sadrži ceramide. Ako želite njezi dodati još malo pojačanja, možete na kremu nanijeti dodatni sloj balzama ili ulja. Možete razmisliti i o glikolnoj kiseline ili retinolu koji će stimulirati proizvodnju kolagena, ali postoje i suplementi koji ga sadrže i danas su jako popularni. 

Bore na vratu nisu samo posljedica starenja: Liječnici otkrivaju kako ih najlakše prevenirati ali i ublažiti

Zašto nam je kolagen važan i kako do njega? 

Kolagen je zapravo strukturni protein vezivnog tkiva, kože, ligamenata, hrskavice što je zapravo 1/3 svih proteina u tijelu. Naše tijelo proizvodi kolagen, ali već kad navršimo 20 godina, proizvodnja se usporava, a u 60-tim godinama života imamo 50 posto manje kolagena od količine koje smo imali kada smo imali u 20 godina.

To je jedan od razloga zašto nam koža više nije mladolikog izgleda, zašto nas bole zglobovi i kosa se tanji. Kolagen će našu kožu činiti glatkom i ona će izgledati mladoliko. Suplementi koji sadrže kolagen jačaju kožu, a tako se i prevenira nastanak bora, celulita i strija. Dnevno korištenje kolagena će hidratizirati kožu i povećati elastičnost te umanjiti štete koje su nastale radi izlaganja suncu. 

Tanka i opuštena koža puna smeđih fleka… I to donosi menopauza, ali problemi se mogu ublažiti

Jedno se istraživanje bavilo upravo ovim pitanje, u rezultati objavljeni 2019. godine u magazinu Nutrients, a u kojima stoji kako se dodatnih 2.5 -15 g kolagen peptida može uvrstiti u prehranu svaki dan kako bi se održala ravnoteža u organizmu. 
Juha koja se priprema s kostima je odličan način unosa kolagena u organizam. Takva juha koja se dugo kuha, a u vodu se doda jabučnog octa je tekućina puna kolagena. Imajte na umu da se takva juha kuha na slaboj vatri od 8-12 sati. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo