Postoje dvije vrste bora na licu - koje vas najviše muče? - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Postoje dvije vrste bora na licu – koje vas najviše muče?

Shutterstock 400450096

Poneka brazdica na licu otkriva da ste se puno smijali ili mrštili u životu, ali ponekad i da niste puno brinuli o svojoj koži…

Bore su dio procesa starenja i to je jedina istina na koju možemo računati. Protiv njih nema čarobnog štapića kojim ćemo zamahnuti i one će zauvijek i potpuno nestati, no na njihovu pojavu ipak možemo utjecati usvajanjem nekih novih navika.

Možda se nasmijemo kada nam netko kaže “šarmantne su ti te bore oko usana”, ali vjerojatnije je da ustvari postoji mali broj onih koji uistinu ne mare što su te nove brazde pronašle svoje mjesto na koži i ne planiraju nestati.

Danas je izraženija zabrinutost zbog nastanka bora jer nekada su o tome razmišljale one žene koje su se bavile javnim poslom, estradni umjetnici, glumice, a danas je estetska medicina toliko bliska svima i gotovo da nema žene i muškarca koji barem jednom ne promisli kako bi bilo dobro „ispeglati“ malo bore”, odmah je otkrila istinu naša dugogodišnja suradnica, dr. med. Nevia Delalle, specijalist dermatologije i venerologije.

Koje bi metode pomlađivanja trebale biti naš prvi izbor?

Danas na tržištu postoje brojne metode pomlađivanja, a dr. Delalle smatra kako je botulinum toksin dermatološka metoda broj jedan kada je u pitanju sprečavanje nastanka statičkih bora, ako se na vrijeme aplicira, blokadom kontraktilnosti sprječava prelazak iz dinamičkih u statičke bore ili ga barem značajno odgađa.

10 modernih beauty gadgeta koji će vas pomladiti! Neke koristi i sama Julia Roberts

“Naravno da nije dovoljno samo blokirati muskulaturu. Istovremeno je važno raditi na koži u svim slojevima. Savjetuje se kombinacija stimulativnih metoda bilo laserom, mikroneedle i mezoterapijskim metodama prilikom čega se ujedno dodaju i nutrijenti, antioksidansi i ostale aktivne supstancije. Dakle istim postupkom stimuliramo i hranimo kožu. A meni jedna od omiljenijih metoda i aplikacija hijaluronske kiseline niske molekulske mase za duboku hidrataciju kože tzv. skin booster. Sve navedeno se kombinira s hijaluronskim filerima različite gustoće i umreženosti kako bi se popunile one dublje bore, ali poboljšale konture, dodao volumen tamo gdje nedostaje”, pojašnjava liječnica.

Briga o koži od mladosti

Ono što će svaki stručnjak naglasiti, pa tako i naša sugovornica, o sprječavanju bora se mora početi misliti već u 20-tim godinama, svakodnevnim nanošenjem hidratantnih seruma i krema, a tijekom dana sa zaštitnim faktorom kako bi se zaštitili od vanjskih utjecaja, prvenstveno UV zraka – glavnog krivca preuranjenog starenja.

Retinoidi su druga važna karika u rutinskoj njezi, ali tijekom noći. S obzirom na to da mogu biti jaki iritansi, ne smiju se koristiti bez nadzora dermatologa. Retinoidi su jedan od najboljih anti-aging proizvoda koji dokazano održava kožu zdravom i mladom. U 30-tima uz sve ovo gore navedeno možete započeti s botulinum toksinom, laserima, kemijskim pilinzima, mezoterapijom, mikroneedle postupcima, filerima, ali iste te metode se koriste i kod starijih klijenata, ali uz značajno više postupaka i gušće filere, a za lifting efekt se mogu još koristiti postupci plazmom, HIFU, abrazivne laserske metode i brojne kirurške metode pomlađivanja”, ističe sugovornica te napominje kako se ne morate bojati rano započeti s nekim postupcima, jer je važnija prevencija i održavanje i puno isplativije. Kada jednom bore postanu duboke, a koža atrofična, bez vezivne potpore, rezultati nikada neće biti dobri kao kod onih koji su na vrijeme krenuli.

Najčešća oštećenja nastaju prije 18. godine


Koliko ste tijekom života ulagali, toliko će vam se i vratiti. Drugim riječima, ako je koža konstantno njegovana, stimulirana i nahranjena, logično je da je će i efekt botulinum toksina kao i filera biti duži.

Vjerovali ili ne, šminkanje je i dobro za zdravlje kože! Dermatologinja objašnjava zašto

“Najčešće se sva oštećenja dogode prije 18. godine. Ovisno o više faktora (tip kože, genetska predisponiranost, kvaliteta i daljnje tretiranje) neki od navedenih incidenata može biti poguban. Promjene koje uvrštavamo u fotoaging podrazumijevaju osim bora i hiperpigmentacije, melazmu, teleangiektazije, difuzni eritem i još brojne druge”, ističe dr. Delalle.

Protiv bora bez ubrizgavanja supstanci

Ako pod prirodni način podrazumijevate neubrizgavanje nikakvih dodatnih supstancija kao što je botulinum toksin ili hijaluronska kiselina (premda je HA sastavni dio naše kože), onda su to sve gore navedene stimulativne metode kojima zapravo potičemo fibroblaste na produkciju kolagena. Također svakodnevna suplementacija aminokiselinama, antioksidansima i ostalim suplementima. A neizostavna je i pravilna njega, a ona podrazumijeva hidrataciju i zaštitu od sunca tijekom dana, a retinoidi i nutrijenti i regeneracija tijekom noći

Dvije vrste bora – statičke i dinamičke

Postoje dvije osnovne vrste bora, a to su dinamičke i statičke. Dinamičke bore su karakteristika svih dobnih skupina i počinju se stvarati kada započne naša gestikulacija i kontrakcije muskulature lica, a to je zapravo od najranijeg djetinjstva. Ovisno o tome koliko je mimika izražena i koliko često i snažno koristimo muskulaturu, dinamičke bore će biti sve vidljivije tijekom godina, ali u ranijim godinama one nestaju i vidljive su samo dok mišić radi. Za razliku od dinamičkih, statičke bore ne nestaju čak ni kada smo naspavani, odmoreni i njegovani.

Naime dinamičke bore nastale opetovanim korištenjem mišića se tijekom godina pretvaraju u statičke bore koje su vidljive i kada ne koristimo tu istu muskulaturu prilikom gestikulacije. Javljaju se oko 30-te godine, ali kao što se ne brigom mogu javiti i u 20-tima, tako se i dobrom njegom i brigom mogu javiti u kasnijoj životnoj dobi. Najčešće prve statičke bore nastaju oko očiju zbog smijanja i kontrakcijom periokularne muskulature kod škiljenja a na čelu zbog podizanja obrva, a potom u području perioralne regije.

Kako spriječiti pojavu bora na vratu i rukama?

Sve kreme koje se koriste za lice, mogu se koristiti i za vrat, a i za ruke. Pogotovo tijekom noći, kada nije toliko važno hoće li nam ruke biti masnije. No važnije je imati uvijek pri ruci kremu, namijenjenu baš za ruke te je redovito nanositi tijekom dana, nakon svakog pranja, a pogotovo danas kada su još dodatno nastala oštećenja od učestale uporabe dezinficijensa. Osim toga, kao i lice, obavezno se moraju koristi ii kreme sa SPF-om kako za kožu lica, tako i vrata i ruku. Uz sve to neizostavne su stimulativne metode i barem dva puta godišnje skinboosteri za vrat i boosteri u kombinaciji s filerima za dorzume šaka.

Na koji način vitamin C djeluje na zdravlje kose i noktiju?

Kako znati da smo „predodređeni“ za pojedine bore?

Jednostavno se prilikom uobičajenog dnevnog ponašanja treba pogledati u ogledalo i obratiti pažnju koje mišiće lica najčešće koristimo i na koji način se muskulatura kontrahira. Međutim ponekad se statičke bore počinju vidjeti puno ranije, a to je najčešće kod osoba svijetle puti i svijetlih očiju s nježnom kožom. Dakle genetska predisponiranost nije zanemariva. Osim toga sama konstitucija kako tijela tako i lica. Kod osoba s manje potkožnog masnog tkiva, kod mišićavih i onih koji se bave sportom, pogotovo na otvorenom te oni izloženi direktnoj insolaciji ili suhom zraku, vodi i vjetru /tenisači, jedriličari/, bore će biti vidljive znatno ranije. A te iste bore se kod starijih nazivaju solarnom elastozom, a vide se kao sitne uzdužne bore koje se protežu od oka do donjeg ruba donje čeljusti uz još neke druge karakteristike.

Ne treba zanemariti ni neke loše navike kao što je pušenje, nepravilna ishrana bez odgovarajuće količine proteina i antioksidansa koje će u ranijom dobi dovesti do smanjene količine i kvalitete kolagena, jednog od najvažnijih vezivnih struktura dermisa, odgovornog za čvrstoću kože.

Lošim navikama možemo pridodati i spavanje na grubim jastučnicama ili navika spavanja gužvajući lice pa se mogu stvoriti kompresijske bore, a one su najčešće asimetrične. Često se vide na području dekolte regije kao posljedica spavanja na boku i kod žena s većim prsima.

Sunce i bore se jako vole

UV zrake direktno utječu na preuranjeno starenja. UV zrake oštećuju DNA, a kako bi se na neki način koža zaštitila od daljnjeg oštećenja, potiču se pigmentne stanice – melanociti na produkciju pigmenta melanina. No to je na žalost jedini dio koji se nama sviđa, a to je da budemo preplanuli. Sve ostalo su nepoželjni učinci. UVB zrake su kraće valne duljine i odgovorne su za opekotine dok su UVA zrake duže valne duljine i povezane sa fotoagingom, jer prodiru dublje u dermis izazivajući oštećenja kolagenih vlakana, a posljedično se stvaraju abnormalna elastična vlakna. Zahvaljujući njima stvara se enzim metaloproteinaza koji razgranjuje oštećena kolagena vlakna koja se potom obnavljaju.

No opetovano izlaganje suncu s konstantnim oštećenjima i procesima obnavljanja dovode u najboljem slučaju do stvaranja bora i opuštene kože, a u najgorim slučajevima do jednog od najsmrtonosnijih karcinoma – melanoma.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo