Ovo je kombinacija iz snova kada je riječ o njezi kože lica - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Ovo je kombinacija iz snova kada je riječ o njezi kože lica

Vitamin C koji se nanosi na kožu, u obliku boostera ili seruma, je omiljen proizvod dermatologa jer može usporiti starenje kože, prevenirati oštećenja od sunca, spriječiti nastanak bora i akni.

Nedostatak tj. deficit vitamina C može dovesti do smanjene sinteze kolagena u koži, posljedično do zadebljanja rožnatog sloja kože (stratum corneum), krutosti krvnih žila te točkastog potkožnog krvarenja. Takve kožne promjene i lezije se lako mogu liječiti uzimanjem vitamina C.

Obzirom se radi o antioksidansu, jasno je da će spriječiti i štetu nastalu slobodnim radikalima, na primjer kao posljedica izlaganja zagađenom zraku. Slobodni radikali oštećuju kožu, a to možete pobijediti upravo vitaminom C.

Shutterstock

Koje su dobrobiti vitamina C za zdravlje kože?

Nekoliko je istraživanja potvrdilo kako vitamin C pomaže kod bora, pa tako u jednoj stoji da ako ga koristimo svakodnevno 3 mjeseca možemo primijetiti zagađeniji izgled kože vrata i lica, kao i sam izgled kože. Vitamin C isto tako može štititi od štete koju uzrokuju sunčeve zrake kada se kombinira sa zaštitnim faktorom. Isto tako u kombinaciji s vitaminom E može pomoći pri rješavanju crvenila ili spriječiti proizvodnju pigmentacije. Crne mrlje koje svaka žena prezire se isto mogu spriječiti ali i smanjiti njihova vidljivost korištenjem vitamina C.

Prema istraživanjima osobe koje su  nanosile ovakve proizvode su i primijetile da se vidljivost tamnih mrlja smanjuje i da se ne primjećuju nuspojave. No još je istraživanja potrebno napraviti kako bi se dokazalo da pomaže i kod ovog problema.

Shutterstock

Isto tako može pomoći ako imate problema s aknama radi protuupalnih svojstava koje kontroliraju lučenje sebuma. Prema kliničkim istraživanjima, ako dva puta u danu nanosite vitamin C, količina akni će se smanjiti. Iako nisu prijavljene nuspojave, važno je znati da ne postoji dovoljno istraživanja koja su potvrdila ovaj efekt.

Kako odabrati kvalitetan proizvod?

Vitamin C se nalazi u serumima i sličnim proizvodima za koži. Različite formule u proizvodu jačaju njegovo djelovanje na koži. Razmislite o nabavci ovog proizvoda kod svog dermatologa, a neka se radi o kliničkoj formuli koja sadrži aktivnu formu ovog vitamina.

Tko treba koristiti proizvode s vitaminom C?

Vitamin C je samo proučavan na odraslim osobama i ne preporučuje se djeci. Uvijek pročitajte dobro što piše na deklaraciji prije nego proizvod kupite. Ako ste osjetljivi ili imate alergije, prethodno razgovarajte s liječnikom.

Shutterstock

Pripremite prirodne sokove od kojih će vaša koža biti zdrava i blistava

Kako koristiti proizvode s vitaminom C?

Tijekom jutarnje rutine:

  • Očistite kožu nježnim sredstvom
  • Nanesite nekoliko kapi vitamina C u obliku seruma na vrat i lice
  • Nanesite kremu i zaštitni faktor

Možda ćete osjetiti blago peckanje kada koristite ovakve preparate, pa za početak možete iste nanositi svaki drugi dan. Potrebno je i do 3 mjeseca stalnog korištenja kako biste vidjeli promjene i sami. Ako doživite bilo kakve reakcije osim blagog peckanja, prestanite proizvod koristiti. Isto tako ne zaboravite koristiti i kremu sa zaštitnim faktorom jer vitamin C to nije.

Shutterstock

Koristite Vitamin C i vitamin E

Ova dva vitamina se odlično slažu? Pa stvari nisu tako jednostavne… Postoji razlog zašto ova dva jaka vitamina koja štite imunološki sustav i zdravlje kože odlično surađuju.

Vitamin C se bori protiv slobodnih radikala, a vitamin E jača hidrataciju kože, navodi Arielle Panarello, dermatologinja iz New Yorka te dodaje kako su ova dva vitamina par iz snova. Ukratko, bilo koja kiselina dobro djeluje uz drugu i mogu se koristiti u kombinaciji i tako vam pomoći u preveniraju upalnih procesa, uz sve druge benefite.

Izbjegavajte kombinaciju vitamina C i hidroksi kiseline

Većina nas smatra da je pametno dodati vitamine u dnevnu rutinu njege kože, ali ponekad mogu izazvati neželjene reakcije. Vitamin C i hidroksi kiseline nisu dobra kombinacija jer mogu poništiti djelovanje drugog sastojka.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo